Satiksmes ministrija plāno reģistrēt mobilo priekšapmaksas karšu lietotājus

CC BY 2.0 / Enrique Dans / The Pearl 04Mobilais telefons. Foto no arhīva
Mobilais telefons. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Satiksmes ministrija ierosina reģistrēt mobilo sarunu priekšapmaksas karšu lietotāju datus ar mērķi ierobežot ēnu ekonomiku

RĪGA, 20. oktobris — Sputnik. Šodien valsts sekretāru sanāksmē iesniegts Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotais ziņojuma projekts, kas paredze mobilo priekšapmaksas karšu lietotāju datu reģistrēšanu, vēsta aģentūra LETA.

Dzelzceļš. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pēdējais Eiropas brīdinājums: Rail Baltica līgums ir parakstīts

SM informēja, ka 2016.gada jūnijā ēnu ekonomikas apkarošanas padome apstiprinājusi Valsts iestāžu darba plānu ēnu ekonomikas ierobežošanai 2016.-2020.gadam, kas paredz līdz šī gada 31.decembrim izvērtēt iespējas ieviest tiesisko normu, kas uzdotu mobilo sakaru operatoriem reģistrēt mobilo sakaru operatoru priekšapmaksas karšu pircēju personas datus un sasaistīto tos reģistrētos datus ar konkrēto karti.

Minētā pasākuma mērķis ir veicināt ēnu ekonomikas apkarošanu un sekmēt pret valsts drošību vērstu pasākumu un terorisma operatīvu novēršanu. Tas ļautu arī ātrāk noskaidrot noziedzīgos nodarījumos vainojamas personas.

Sanāksmē tika lūgts izteikt viedokli arī elektronisko sakaru uzņēmumiem — SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT), SIA "Tele2" un SIA "Bite Latvija", kā arī Iekšlietu ministrijai. Objektīvāka vērtējuma saņemšanai jautājumā par karšu lietotāju datu reģistrāciju tika apzināta situācija ES dalībvalstīs un saņemti arī juristu priekšlikumi un analīze.

Mobilo sakaru operatoru viedokļi jautājumā par karšu lietotāju datu reģistrāciju ir atšķirīgi, piemēram, "Tele2" uzskata, ka plānā izvirzītie mērķi netiks sasniegti, toties veidosies papildu administratīvais slogs uzņemumiem, savukārt LMT un "Bite Latvija" uzsvēra, ka minētais pasākums ir ļoti nozīmīgs instruments, turklāt neprasa lielus ieguldījumus.

Даугавпилс. Улица 18 новембра (18 ноября) - Sputnik Latvija
Valdība apliks ar nodokli automašīnas ar ārzemju numuriem

Uzņēmumi norādīja, ka priekšapmaksas pakalpojumu pieprasījums samazinās, jo lielu daļu mobilo sakaru pakalpojumu var lietit tikai reģistrēti lietotāji.

Iesaistīto pušu un citu valstu pieredze liecina, ka karšu lietotāju datu reģistrācija ir atbalstāma.

SM rosina izstrādāt normatīvo aktu grozījumus. Tie sniegtu mobile sakaru uzņēmumiem tiesības sniegt pakalpojumu karšu lietotājiem tikai pēc karšu lietotāju datu reģistrēšanas. Grozījumi noteiktu arī nepieciešamos reģistrēšanas nosacījumus, piemēram, reģistrējamo datu apjomu, regulējuma spēkā stāšanās termiņu un pārejas periodu tehniskās platformas sagatavošanai un klientu informēšanai.

Šobrīd priekšapmaksas kartes ir pieejamas ne tikai mobilo sakaru operatoru klientu apkalpošanas vietās, bet arī mazumtirdzniecības vietās — veikalos, kioskos un degvielas uzpildes stacijās.

Informatīvā ziņojuma projekts nodots saskaņošanai ministrijām un ieinteresētajām institūcijām, pēc tam tas tiks izskatīts valdībā.

Ziņu lente
0