Telekanāls "RTR-Planēta" atgriežas Latvijā: ir pieprasījums

© Sputnik / AlexTikhomirovTelekanāla "Rossija" ēka. Foto no arhīva
Telekanāla Rossija ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šonedēļ Latvijā beidzas kanāla "RTR-Planeta" retranslācijas pusgada aizliegums

RĪGA, 13. oktobris — Sputnik. Krievijas telekanāla "RTR-Planēta" retranslācijas aizliegums Latvijas teritorijā beidzās 10. oktobrī. Kā tiks veikta atgriešanās Latvijas mediju telpā? Vai ir gaidāmas grūtības un šķēršļi? Ar šiem jautājumiem Sputnik žurnālists Ļevs Rižovs griezās pie RTR starptautisko attiecību direkcijas nodaļas vadītāja Petera Fjodorova.

Tehnikas lieta

- Aizliegums tika ieviests 2016. gada 11. aprīlī. Tomēr 11. oktobrī kanāla apraide Latvijā nebija uzsākta. Kāpēc?

— Pastāv tehniskas problēmas. Manuprāt, lēmums tiks izpildīts. Taču kādā apjomā — tas jau ir cits jautājums. Mūsu kanāls bija populārs, un 2015. gadā mēs Latvijā ieņēmām sesto vietu TV kanālu reitingā. Tātad mēs bijām pieprasīti.

Телевизионная вышка в Риге - Sputnik Latvija
Uz sešiem mēnešiem aizliegta kanāla Rossija RTR retranslācija

Cik man zināms, izslēgšanas brīdī aprīlī skatītāju reakcija bija diezgan ironiska. Daudzi saka: "Nu, ko? Ja Latvijas kabeļa tīklu operatori ir spiesti izpildīt šo pavēli, mēs pāriesim uz citiem avotiem". Kāds iegādājās satelīta antenu — tā ir vienreizēja investīcija un atteikšanās no kabeļtelevīzijas operatoru pakalpojumiem. Kāds sāka skatīties mūsu kanālu internetā.

Tāpēc runāt par to, ka tas bija totāls aizliegums, visiem mūsu kanāla skatītājiem Latvijā, nevar. Tomēr kā mēs atgriezīsimies, tas ir cits jautājums. Kā uz to reaģēs reklāmdevēji — arī atsevišķs jautājums, jo mūsu kanālā reklāma bija aktīva. Var teikt, ka tika sodīti gan skatītāji Latvijā, gan, manuprāt, līdz zināmai pakāpei Republikas televīzijas un reklāmas bizness.

Selektīvie aizliegumi

- Vai bija no Latvijas puses kādi šķēršļi, kanāla "RTR-Planēta" atgriešanai Latvijas informatīvajā telpā?

— Nē. Aizliegums tika ieviests uz noteiktu laiku. Aizlieguma iemesls — NEPLP slēdziens par 2015. gada 29. novembra programmu "Svētdienas vakars ar Vladimiru Solovjovu" Dažus no paziņojumiem un dalībnieku vārdiem raidījuma tiešajā ēterā, Latvijas monitoringa centrs novērtēja kā dezinformācijas izplatīšanu un aicinājumu karam.

- Bet vai pastāv šādu problēmu atkārtošanās risks nākotnē?

— Risks ir pilnīgi neprognozējams, jo mēs negrasāmies cenzēt mūsu pārraides. Ar vārda brīvību mēs saprotam iespēju cilvēkiem paust savu viedokli atklāti, neskatoties uz tā asuma pakāpi. Tāpēc izpildīt prasību attiecībā uz iepriekšējo mūsu raidījumu cenzūru nav pieņemams.

Iespējams, aizliegumi būs arī turpmāk. Bet es nopietni paziņoju, ka šīs normas selektīvi tiek piemērotas tikai attiecībā uz Krieviju. Citos TV kanālos, kas ir republikas ēterā skan nepieņemama rakstura izteikumi par Krieviju, kuros ir daudz vairāk provokācijas un naidīguma. Taču šiem kanāliem līdzīgi pasākumi netiek piemēroti, jo par Krieviju ļauts runāt jebko.

Mums tas nav nekas jauns. Ne tikai Latvijas teritorijā, bet arī citu "Atlantiskas solidaritātes" valstu mediju telpā. Tas netraucēs mūsu tieksmi paust Krievijas viedokli, pamatot to un pastiprināt ar konkrētiem argumentiem.

Ziņu lente
0