Pildegovičs iesaka Baltkrievijai izmantot Latvijas piemēru

© Ārlietu ministrija/Latvian Foreign MinistryГосударственный секретарь Андрейс Пилдеговичс
Государственный секретарь Андрейс Пилдеговичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs, atrodoties darba vizītē Baltkrievijā, ieteica attīstīt ekonomisko sadarbību, kopīgi aizsargāt Daugavas baseinu un organizēt demokrātiskas vēlēšanas – kā Latvijā.

RĪGA, 29. septembris – Sputnik. Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs, atrodoties darba vizītē Baltkrievijā, ieteica iepazīties ar Latvijas piederdzi demokrātisku vēlēšanu jomā.

Pildegovičs tikās ar Baltkrievijas ārlietu ministra pirmo vietnieku Andreju Jevdočenko un apsprieda divpusējās ekonomiskās sadarbības jautājumus, ieplānotās vizītes, kā arī ES un Baltkrievijas attiecības. Pildegovičs uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta turpināt un attīstīt projektus transporta, tranzīta un loģistikas jomās, kā arī aicināja baltkrievu uzņēmējus apmeklēt biznesa forumu 16+1, kas notiks Rīgā novembrī.

Фуры с российскими номерами скопились на белорусско-литовской границе - Sputnik Latvija
Baltkrievija gatava atvieglot vīzu režīmu

Politiķis arī apsprieda Baltkrievijas noteiktos tirdzniecības ierobežojumus zivju un cementa eksportam, kā arī aizkavēšanos, kas radusies ar farmaceitiskās produkcijas sertifikāta izsniegšanu.

Vērtējot ES un Baltkrievijas attiecības, Pildegovičs uzsvēra, ka jāturpina darbs jautājumā par vīzu režīma liberalizācijas un readmisijas vienošanos parakstīšanu. Savukārt Baltkrievijas ārlietu ministra vietniece Jeļena Kupčina pavēstīja, ka Baltkrievija ir ieinteresēta izstrādāt jaunu sadarbības vienošanos ES un Baltkrievijas starpā. Sarunu gaitā tika apspriesa sadarbība Austrumu partnerības formātā (tas ir ES projekts integrācijas attīstībai ar Ukrainu, Moldovu, Azerbaidžānu, Armēniju, Gruziju un Baltkrieviju).

Valsts sekretārs aicināja Baltkrieviju aktīvāk sadarboties apkārtējās vides aizsardzības jomā un turpināt darbu pie četru pušu vienošanās par Daugavas baseina aizsardzību. Jāpiebilst, ka šo vienošanos gatavojas slēgt Baltkrievija, Eiropas Komisija, Latvija un Krievija.

Olainfarm. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
"Olainfarm" iegādājas Baltkrievijas kompāniju

Pie tam Pildegovičs ierosināja Baltkrievijai turpināt darbu demokrātijas un cilvēktiesību stiprināšanas jomās un vispirms ieviest nāves soda moratoriju. No visām Eiropas valstīm mūsdienās nāves sods eksistē jtikai Baltkrievijā. Pirmā no tā atteicās Sanmarino, bet 2012. gadā – Latvija kā pēdējā ES locekle atcēla nāves sodu par kara noziegumiem.

Apspriežot parlamentārās vēlēšanas Baltkrievijā, Pildegovičs ierosināja iepazīties ar Latvijas pieredzi demokrātisku vēlēšanu organizācijas jautājumā.

Ziņu lente
0