Skolēni un klasiķi: Latvijā sācies Bulgakova konkurss

© Sputnik / Evgeniy LeshkovskiyРуслан Панкратов и Елена Бердникова вручают призы победительнице конкурса сочинений в 2015 году
Руслан Панкратов и Елена Бердникова вручают призы победительнице конкурса сочинений в 2015 году - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas skolu jaunatnei tiek dāvāta iespēja pastāstīt, ko viņi domā par "Suņa sirdi", un saņemt par to vērtīgas balvas.

RĪGA, 28. septembris — Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. Šogad tradicionālais rudens domrakstu konkurss "Zelta spalviņa" veltīts Mihaila Bulgakova daiļradei, par godu lielā krievu rakstnieka 125. jubilejai.

Konkursu organizē Rīgas domes deputāts Ruslans Pankratovs ar Nikolaja Zadornova vārdā nosauktās Krievu bibliotēkas, krievu izdevniecības "Veče", Maskavas administrācijas, Maskavas Starptautiskās sabiedrības centra un Krievijas vēstniecības Latvijā atbalstu.

Neatsvešinoties no lielās pasaules

Jau vairākus gadus Ruslans Pankratovs organizē skolēnu domrakstu konkursus. Agrākajos gados tie bija veltīti dažādu krievu literatūras meistaru – Čehova, Jeseņina, Puškina, Ļermontova, Gogoļa un Pikuļa daiļdarbiem.

"Mums visiem konkurss ir kļuvis par jauku tradīciju. Tā mērķis – krievu cilvēku, Latvijā dzīvojošo tautiešu saliedēšana un garīgās brālības izpausme," – stāsta Pankratovs.

Domrakstus sadarbībā ar skolotājiem un kultūras darbiniekiem vērtēs konkursa komiteja.

Ruslans Pankratovs pastāstīja aģentūrai Sputnik, ka konkurss palīdz stiprināt Latvijas un Krievijas kultūras saites jauniešu vidū.

"Jaunieši tik spilgti neizjūt, ka dzīvo atsvešinātībā no lielās krievu pasaules, no Krievijas. Pašlaik Latvija visiem spēkiem cenšas pierādīt krievu bērniem, ka Krievija ir absolūti sveša un pat naidīga zeme, protams, atšķirībā no Eiropas. Un nav svarīgi, ka pašā Eiropā tiek pārliecinoši nīdēts viss krieviskais," – norādīja politiķis.

© Sputnik / Evgeniy LeshkovskiyRuslans Pankratovs: "Galvenais konkursa mērķis - parādīt jauniešiem, ka Latvijā viņi nedzīvo atsvešinātībā no krievu pasaules"
Латвийский политик и правозащитник Руслан Панкратов - Sputnik Latvija
Ruslans Pankratovs: "Galvenais konkursa mērķis - parādīt jauniešiem, ka Latvijā viņi nedzīvo atsvešinātībā no krievu pasaules"

Ko mums gribējis teikt Bulgakovs

Kopā ar kolēģiem Ruslans izvēlējās Mihaila Bulgakova darbus, jo šī gada 15. maijā visa pasaule svinēja lielā krievu rakstnieka, dramaturga, režisora, aktiera un, protams, ārsta 125. dzimšanas dienu.

Konkursam tika izraudzīta slavenā "Suņa sirds". Skolēniem pārdomām piedāvātas septiņas tēmas:

  • "Suņa sirds" vai "Suņa laime. Baismīgs stāsts"? Romāna nosaukuma jēga un simbolika
  • Bulgakova romāns "Suņa sirds" un Bloka poēma "Divpadsmit": kā sabalsojas tēli, personāži, simboli un nianses
  • Bībeles motīvi romānā "Suņa sirds"
  • Bulgakovs – "Maskavas teksta" pamatlicējs XX gadsimta krievu literatūrā ar "Suņa sirds" piemēru
  • "Jaunās pasaules" attīstības sociālā prognoze pēc romāna "Suņa sirds" motīviem
  • "Suņa sirds" – traģēdija ārpus laika robežām. Eseja
  • "O, kā es uzminēju! O, kā es visu uzminēju!": ko "uzminēja" Mihails Bulgakovs romānā "Suņa sirds"? Eseja

Ruslans Pankratovs paskaidroja, ka viņam un žūrijas locekļiem šķiet svarīgi uzzināt, kā skolēni saprot un analizē klasiķa darbu, kas pastāv ārpus laika rāmjiem, kurā atrodams milzums jēgu un līmeņu. Ir arī kāda nianse – "Zelta spalviņas" organizatori centās izdomāt tādas tēmas, lai domrakstu nebūtu iespējams sameklēt internetā.

Visi, kas vēlas izmēģināt savus spēkus, var sūtīt sacerējumus pa e-pastu pankration999@gmail.com līdz 1. novembrim (ieskaitot) ar atzīmi "Domrakstu konkurss". Darba apjoms – no 3 līdz 12 tūkstošiem simbolu. Iepriecinās arī tēmai atbilstošas ilustrācijas un fotogrāfijas. Dalībai konkursā ir jāuzrāda autora vārds un uzvārds, klase un skola, krievu valodas un literatūras skolotāja vārds un uzvārds, telefona numurs un e-pasta adrese. Konkursa rezultāti tiks apkopoti novembra sākumā.

Šogad konkursa balvu fondā ir planšetdators, elektroniskā grāmata un grāmatu dāvanu izdevumi. Ir arī naudas balva – krievu valodas un literatūras skolotājiem, kuru skolēni izcīnīs uzvaru. Īpašas balvas pasniegs Nikolaja Zadornova vārdā nosauktā Krievu bibliotēka, krievu izdevniecība "Veče" un citi "Zelta spalviņas" atbalstītāji. Labākie darbi tiks apkopoti un izdoti.

Ziņu lente
0