Latvijas Aizsardzības ministrija atteikusies no konsultācijām ar Krieviju

© Sputnik / Виктор ТолочкоВоенно-транспортный самолет Ан-26
Военно-транспортный самолет Ан-26 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Aizsardzības ministrija uzaicināja ierasties Maskavā kolēģus no Latvijas, lai ekspertu līmenī apspriestu militāro sadarbību pierobežas rajonos.

RĪGA, 23. septembris — Sputnik. Latvijas Aizsardzības ministrija ieteica apspriest Krievijas ierosinājumus jautājumā par drošību Baltijas jūras reģionā jau esošajā formātā.

Aizsardzības ministrijas preses dienests informēja, ka ministrija iepazinusies ar Krievijas Aizsardzības ministrijas ierosinājumu organizēt divpusējas konsultācijas jautājumā par militārajām darbībām pierobežas rajonos.

Latvijai jauns dialogs nav vajadzīgs

Aizsardzības ministrija norāda, ka Latvijas viedoklis nav mainījies, un tā nesaskata iespējas atjaunot divpusējo militāri politisko dialogu.

Нижняя кабина самолета ИЛ-76 - Sputnik Latvija
Igaunija atteikusies no dialoga ar Krieviju

Pie tam Aizsardzības ministrija uzsvēra, ka ir ieinteresēta sekmēt caurskatāmību reģionā un mazināt incidentu draudus virs Baltijas jūras.

Sakarā ar to AM vērsās pie Krievijas ar aicinājumu apspriest tās piedāvājumus esošajos sadarbības formātos, piemēram, Krievijas un NATO Padomes un Eiropas sadarbības un drošības organizācijas ietvaros.

Latvijas AM aicināja kolēģus no Krievijas izteikt konkrētus piedāvājumus, kuru mērķis būtu sekmēt caurskatāmību jautājumā par militāro infrastruktūru un mācībām Rietumu kara apgabalā. Tās pārstāvji atgādināja, ka Latvija kopš 2003. gada piedāvājusi Krievijai iespēju vienoties par papildu divpusējām inspekcijām.

Iepriekš Latvijas Ārlietu ministrija jau norādīja, ka nepieciešams apspriest drošības jautājumus reģionā Krievijas un Ziemeļatlantijas alianses dialoga ietvaros.

"Mēs atbalstām dialogu ar Krieviju, tostarp arī jautājumā par caurskatāmību un riska mazināšanu militāro pasākumu jomā. Uzskatām, ka šie jautājumi jāapspriež NATO un Krievijas politiskā dialoga ietvaros," – paziņoja Ārlietu ministrija.

Pavēle izlidot nav dota

Vakar Igaunijas aizsardzības ministrs Hanness Hanso paziņoja, ka divpusējas konsultācijas ar Krieviju par drošību Baltijas jūras reģionā nav nepieciešamas. Viņš uzsvēra, ka darbs divpusējā formātā nebūs rezultatīvs, pārrunām jāizmanto jau esošie formāti.

"…mums ir vairāki formāti, un mēs varam jau esošo formātu ietvaros apspriest šīs tēmas ar Krieviju. Tā ir Krievijas un NATO Padome, kas šogad jau notikusi vairākas reizes un kur Krievija ierosināja šīs tēmas, kā arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO)," – paziņoja ministrs.

Zviedrijas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Baltijas reģiona valstu Aizsardzības ministrijas gaida un gatavo atbildi Krievijai

Ministrs uzsvēra, ka nav iespējams runāt tikai par Baltijas jūras drošību vien.

"Eiropas drošība ir vienota un nedalāma. Tā ir svarīga problēma ne tikai Eiropai, bet arī globālā līmenī," – atgādināja Hanso.

Lietuva jau jūlijā solīja rūpīgi izvērtēt Krievijas Aizsardzības ministrijas ierosinājumu apspriest lidojumu drošību virs Baltijas jūras.

"Transponderu pielietošana un vairāki citi ieteikumi aviācijas drošības jomā ar mērķi sekmēt militāro pārskatāmību un veicināt riska mazināšanas pasākumus ievērojami palielinās stabilitāti un drošību Eiroatlantijas telpā. Šos jautājumus iespējams apspriest EDSO, tostarp arī Vīnes līguma modernizācijas ietvaros," – vēstīja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Ziņu lente
0