Latvijas iedzīvotāji pastāstījuši, cik bieži ir gatavi "apšaut sliktos"?

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pētnieki pajautāja Latvijas iedzīvotājiem, cik bieži viņi ir gatavi apšaut visus tos, kuru dēļ, viņuprāt, valsts dzīvo slikti. Sociologi noskaidrojuši, ka agresijas līmenis sabiedrībā iet mazumā.

RĪGA, 6. septembris — Sputnik. Katrs desmitais latvietis gatavs apšaut cilvēkus, kuri traucē valsts labklājībai, liecina grafiks, ko Tviterī publicējis pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

No ziņojuma izriet, ka Latvijas iedzīvotājiem uzdeva jautājumu: "Cik bieži jums rodas vēlme apšaut visus tos, kuru dēļ dzīve valstī ir tāda, kāda patlaban ir?".

Šogad atbildi "nekad" izvēlējušies 56% respondentu, 23,1% atbildējuši "dažkārt", 10,1% — "bieži".

Sistēmas administratora darbs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Koncentrācijas nometnes piektajai kolonnai: lasām komentārus latviešu internetā

Sabiedrības agresivitātes līmenis, samazinājās salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu datiem. Tā 2014. gadā, respondentu daļa, kuri bija gatavi ķerties pie ieročiem un "apšaut sliktos", sastādīja 14%, bet 2015. gadā — 11%.

Aptaujā piedalījās 1000 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Kā dēļ, pēc respondentu domām, valsts dzīvo slikti, aptaujā nav precizēts.

Par ko sūdzas iedzīvotāji

Pētījuma "Sabiedrības destabilizācijas iespējas Latvijā " rezultāti iepriekš demonstrēja iedzīvotāju neapmierinātības līmeni ar politiskajiem un ekonomiskajiem procesiem Latvijas sabiedrībā.

Kopumā izrādījās, ka izveidojusies situācija neapmierina 14,5% Latvijas iedzīvotāju. Turklāt latviešu vidū tādus ir 13,2%, bet krievvalodīgo iedzīvotāju vidū — 16,1%.

Максим Коптелов - Sputnik Latvija
Wall Street Journal: pilsonisko tiesību ievērošana Latvijā ir apšaubāma

Kas attiecas uz atsevišķām pilsētām, rīdziniekiem lielākoties nav nekādu pretenziju pret politiskiem un ekonomiskiem procesiem. Tikai 5,9% atbildēja negatīvi, tomēr Daugavpils iedzīvotāju vidū ir vērojama diametrāli pretēja situācija, tur 56,1% ir negatīvi iestājušies par pašreizējo situāciju.

Tomēr kopumā vairums iedzīvotāju netic, ka viņu rīcība var kaut ko mainīt valstī, un ka ar protestiem ir iespējams panākt pārmaiņas. Sabiedriski politiskā aktivitāte Latvijas sabiedrībā ir ļoti zema, tādēļ ārējie faktori nevar izraisīt plašus masu protestus un nemierus, secinājuši sociologi.

 

Ziņu lente
0