Tiesa piešķīra kompensācijas Zolitūdes traģēdijas lietā

© Sputnik / Oksana Dzadan / Pāriet pie mediju bankasTirdzniecības centra jumta sabrukšana Rīgā. Foto no arhīva
Tirdzniecības centra jumta sabrukšana Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgā turpinās Zolitūdes traģēdijas lietas iztiesāšana. Tiesa uzklausīja lielveikala darbinieku liecības un piešķirat morālā kaitējuma kompensāciju dažiem cietušajiem.

RĪGA, 1. septembris — Sputnik. Sēdes laikā par lielveikala Maxima sagrūšanu 2013. gada 21. novembrī tiesa izskatīja dažas atlīdzības prasības par morālā kaitējuma atlīdzību, raksta BNN.

Обрушение крыши торгового центра в Риге - Sputnik Latvija
Maxima pieprasa 1,7 miljonus eiro par Zolitūdes traģēdiju

Lielveikala darbinieki pastāstīja, ka pat pēc tam, kad nostrādājusi signalizācija, neviens viņus neevakuēja un nepaskaidroja, ko darīt. Turklāt pēc vienas no cietušajiem teiktā, veikala vadība veikala vadība aicināja darbiniekus palikt savās darbavietās, paskaidrojot, ka viss esot pārbaudīts un viss esot bijis kārtībā. Spriežot pēc citas darbinieces, signalizācija lielveikalā iedarbojās bieži.

Viens no lieciniekiem, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieks, pieprasījis morālo un mantisko kompensāciju pēc arodbiedrības ieteikuma. Viņš ieradās veikalā pēc otra sagruvuma, lai gan todien viņam bija brīvdiena, un guvis muguras traumu. Pēc viņa teiktā, trauma netraucē viņam pildīt dienesta pienākumus, tomēr nodarboties ar brīvo cīņu viņš vairs nevar. Tiesa viņam piešķīrusi morālā kaitējuma kompensāciju 10 000 eiro apmērā.

Обрушение крыши торгового центра в Риге - Sputnik Latvija
Nosaukti visi Zolitūdes traģēdijas vaininieki

Otrs cietušais pieteica 100 000 eiro morālā kaitējuma kompensāciju, kā arī vairāk nekā 60 000 eiro materiālā kaitējuma kompensāciju par negūto peļņu VUGD — saņemto traumu dēļ viņš devās pensijā. Viņš ieradās traģēdijas vietā jau pēc pirmā sagruvuma, otrā sagruvuma laikā guvis traumu un pavadījis zem drupām vairāk nekā trīs stundas.

Turklāt morālā kaitējuma kompensāciju pieprasīja vairāki veikala apmeklētāji. Vakar tika paziņots, ka papildu Maxima aizstāvību nodrošinās advokāts Aleksandrs Berezins.

2013. gada 21. novembrī Zolitūdē sagruva supermārkets Maxima. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Pēc ekspertu domām, traģēdija notika tādēļ, ka bija nepareizi aprēķinātas jumta nesošo konstrukciju slodzes. Par būvniecības noteikumu pārkāpumiem, valsts amatpersonu pienākumu neizpildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un par darba aizsardzības noteikumu pārkāpumiem tiek apsūdzēti deviņi lielveikala darbinieki un būvniecības inspektori. Neviens no viņiem savu vainu neatzīst.

Lielveikala pārstāvji iepriekš ziņoja par to, ka grasās piedzīt no vainīgajiem zaudējumus 1,7 miljonu eiro apmērā.

 

Ziņu lente
0