SS veterāni nojaukuši padomju jūrniekiem veltīto pieminekli Limbažos

© Sputnik / Sergey MelkonovПамятник советским морякам в Лимбажи
Памятник советским морякам в Лимбажи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Organizācija "Daugavas vanagi" ir panākusi pirms gada nosprausto mērķi – Limbažos līdz ar zemi nolīdzināts Baltijas flotes jūrniekiem veltītais piemineklis, kas tika uzstādīts par godu 26 jūrniekiem, kuri 1941. gada jūlijā sāka nevienlīdzīgu cīņu pret kolaboracionistiem – Latvijas SS leģiona nākamajiem karavīriem.

RĪGA, 30. augusts — Sputnik. Piemiņas monuments atradās skvērā līdzās Limbažu sākumskolai. Dīvaini, taču tas nebija iekļauts "Brāļu kapu komitejas" bilancē, un uz to neattiecās Latvijas un Krievijas divpusējā vienošanās par padomju periodā uzstādīto pieminekļu aizsardzību. Tāpēc ar to izrēķinājās ātri.

Organizācijas "Daugavas vanagi" Limbažu nodaļa jau pirms gada sāka diskusiju par padomju jūrniekiem veltītā pieminekļa nojaukšanu. Limbažu novada dome atbalstīja bijušo SS leģionāru ierosinājumu un sāka darbu šajā jautājumā. Tika pat organizēta parakstu vākšana, kurā pilsoņi tika lūgti izteikt viedokli par pieminekļa nojaukšanu.

Памятник павшим советским солдатам в Субате - Sputnik Latvija
Apgānīts piemineklis padomju karavīriem Subātē

Pie tam Organizācijas "Daugavas vanagi" Limbažu nodaļas vadītājs Gunārs Grīnbergs bez jebkādiem pierādījumiem apgalvoja, ka 26 bojāgājušie jūrnieki esot bijuši marodieri un slepkavas, un esot vainojami septiņu Limbažu civiliedzīvotāju nāvē.

Neviens neieminējās par to, ka piemineklis atklāts 1975. gada 7. maijā un veltīts 26 Baltijas flotes jūrniekiem, kuri gājuši bojā 1941. gadā, aizsargājot Limbažu pilsētu no vācu iebrukuma.

Jāpiebilst, ka monuments netika nojaukts vienā rāvienā – tas notika pakāpeniski, un neviens tam nepievērsa uzmanību.

Dzelzsbetona konstrukciju, kas atgādināja kuģa priekšgalu ar granīta akmeni centrā, rotāja enkurs un ķēdes. Pirms zināma laika tika nozagti tieši šie elementi. Iespējams, tam nebija nekāda sakara ar politiku, un pie tā vainojami metāllūžņu mednieki. Tomēr neviens pat nepapūlējās atjaunot pieminekli.

Vēlāk pazuda uzraksts, kas vēstīja, kam par godu uzstādīts piemineklis.

Nesen pašvaldība saņēma "Brāļu kapu komitejas" sniegto informāciju par to, ka monuments nav minēts dokumentos kā padomju perioda piemineklis, un atbalstīja lēmumu par tā nojaukšanu. Turklāt "Daugavas vanagi" pat saņēma valsts atbalstu pieminekļa nojaukšanai un teritorijas sakārtošanai – no valsts budžeta šiem nolūkiem tika piešķirti 8000 eiro.

Galu galā pagājušajās brīvdienās pie monumenta sabrauca celtniecības tehnika, un tas tika iznīcināts.

Ziņu lente
0