"Baltijas Pērle" piedāvā: "Zvaigznes, pirmizrādes un pārsteigumi"

© Foto : riga.lvКинотеатр Splendid Palace в Риге
Кинотеатр Splendid Palace в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Septembrī kino festivāls "Baltijas Pērle" rīdziniekiem sola parādīt pašu labāko: gan jaunāko Krievijas un Eiropas kino, gan Merilinas Monro jubilejai veltītu mūžam nenovecojošo klasiku.

Rīga, 29. augusts – Sputnik, Inga Bērziņa. No 21. līdz 27. septembrim Rīgā, kinoteātrī Splendid Palace norisināsies starptautiskais kinofestivāls "Baltijas Pērle". Festivāla ietvaros skatītāju uzmanībai tiks piedāvāts labākais no tā, ko atzinīgi novērtējuši skatītāji citos Eiropas kino festivālos. Festivālu atklās Stīvena Frīrsa filma "Florence Fostere Dženkinsa", kur galvenajās lomās būs redzami Merila Strīpa un Hjū Grants. Biļetes uz šīs filmas izrādi tika izpārdotas jau mēnesi pirms festivāla sākuma.

"Neslēpšu, ka šāda uzmanība, kas tagad tiek pievērsta šim kino festivālam, ir ļoti patīkama," — tā preses konferencē izteicās festivāla "Baltijas Pērle" nemainīgā ģenerāldirektore Marina Ļipčenko. – "Šogad esam uz festivālu atveduši visas šī gada interesantākās filmas, tāpat arī tās, ko nevarējām parādīt pagājušajā gadā. Runa ir par filmu "Hičkoks/Trīfo". Noteikti jāņem vērā tas fakts, ka daļa filmu tiks izrādītas tikai vienu reizi. Salīdzinot ar citiem Eiropas festivāliem, biļešu cenas pie mums ir gandrīz pašas zemākās un mēs negrasāmies tās paaugstināt."

Šim festivālam veltītajā preses konferencē uzstājās organizatori, kino kritiķi, Rīgas domes pārstāvji. Piedalījās arī slavenais režisors Jānis Streičs, kurš šogad svinēs savu 80. jubileju. Savas kino karjeras laikā meistars radījis 22 filmas un, kā pats izteicās sarunā ar Sputnik, vairs to darīt nevēlas, jo viss, kas tagad tiek filmēts, ir pārlieku komerciāls – viss ir nedzīvs, it kā no kartona veidots.

"Agrāk filmās bija romantika. Filmu veidošanas process bija smags un ķēpīgs, bet tajā visā bija romantika. Tagad kino tā vairs nav, tāpēc vairs negribas veidot filmas. Es labprāt izgatavošu kādu krēslu vai ķebli, piekopšu namdara profesiju, zīmēšu vai rakstīšu grāmatu, kura pamazām top, jo šobrīd tas man sagādā daudz lielāku prieku," — stāsta režisors.

"Baltijas Pērle" nekādi nevarēja atstāt bez ievērības tik nozīmīgu jubileju, tāpēc sagatavoja meistaram pārsteigumu – preses konferencē nodemonstrēja Vijas Artmanes kleitu no pašas populārākās Streiča filmas – "Teātris". Režisors izteica pateicību festivāla ģenerāldirektorei Marinai Ļipčenko:

"Mēs bijām brīnišķīga kompānija, no kuras daudzi diemžēl vairs nestaigā pa šo zemi. Šajā nerimtīgajā visdažādākās informācijas plūdu haosā mums tomēr ir viena bāka – kino festivāls. Par to Marinai liels paldies."

Kinokritiķe Daira Āboliņa ieteica visiem doties uz grūti aprakstāmu, līdz šim nebijušu Bruno Dumonta filmu "Jautrā vasara", — teatrālo bufonādi, kurā nepārspējamā Džuljeta Binoša vienkārši lidinās virs zemes. Kritiķe īpaši izcēla arī Kirila Serebreņikova filmu par to, ka režisors uzdrīkstējies runāt par visai slidenu tēmu – kristietību. Kā paskaidroja festivālu festivāla prezidents Aleksandrs Mamontovs, kurš arī piedalījās šajā preses konferencē, Kannās filma tika demonstrēta nevis ar nosaukumu "Māceklis", bet gan "Moceklis", kas vairāk atbilda tās būtībai. Tāpat Aleksandrs stāstīja arī par citām Krievijas filmām, kas būs redzamas festivālā. Annas Matisones filmā "Pēc tevis", galvenajā lomā būs redzams režisores vīrs Sergejs Bezrukovs. Filma stāsta par cilvēku, kurš savu talantu izjūt kā smagu nastu. Pastāv viedoklis, ka galvenā tēla prototips varētu būt Mihails Barišņikovs.

Festivālā tiks izrādīta arī no vairākām novelēm veidota filma – "Pēterburga. Tikai ar mīlestību". Tā ļaus skatītājiem ieraudzīt visas mūsdienu kinematogrāfa nozīmīgākās sievietes-režisores Krievijā, sākot ar Renātu Ļitvinovu un Avdotju Smirnovu un beidzot ar debitanti Annu Parmasu – grupas "Ļeņingrad" klipu autori, kas ap sevi sacēluši pamatīgu jezgu. Skatītāju uzmanībai tiks piedāvāta arī pazīstamās Annas Melikjanas filma "Par mīlestību", kurā runāts par jūtām, kas var sevī ietvert pārbaudījumu, izaicinājumu, ironiju un vēl daudz ko citu.

Aleksandrs Mamontovs Sarunā ar Sputnik sacīja, ka šim festivālam tikušas izvēlētas tikai pašas jaunākās filmas, turklāt tādas, kuras sevi pierādījušas citos Eiropas festivālos un izpelnījušās skatītāju simpātijas. Par godu gadsimta seksa simbola un Holivudas zvaigznes Merilinas Monro jubilejai, būs iespējams noskatīties filmu "Mīlēsimies", kur galvenajā lomā redzams Īvs Montāns.

Marina Ļipčenko sagatavojusi arī divas filmas un interesantas tikšanās kā pārsteigumus. Iespējams, ka kāda no kinozvaigznēm ieradīsies Rīgā, lai pārstāvētu savas filmas festivālā, tāpēc nepaejiet garām sarkanajam celiņam!

"Baltijas Pērles" programma publicēta šeit.

Ziņu lente
0