Kijevas tiesa arestējusi Augstākās Radas deputāta kontus Latvijā

© Foto : pixabayКупюра евро
Купюра евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas Augstākās Radas deputāta Aleksandra Oniščenko konti Latvijas bankās Privatbank un Trasta komercbanka tika arestēti saskaņā ar Kijevas tiesas spriedumu. Oniščenko tur aizdomās par valsts īpašuma piesavināšanos "gāzes lietas" ietvaros.

RĪGA, 10. augusts — Sputnik. Kijevas Solomenskas rajona tiesa nolēmusi arestēt Ukrainas Augstākās Radas deputātam Aleksandram Oniščenko piederošos noguldījumu kontus Latvijā. Viņš tiek turēts aizdomās par korupcijas shēmas organizēšanu.

Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Kā Latvijai cauri plūst 1% visas pasaules dolāru darījumu

Šobrīd Ukrainas puse sagatavo dokumentus, lai Latvijas iestādes varētu izpildīt procedūru. Tāpat ir pieņemts lēmums par kontu arestu Latvijas Privatbankā un Trasta komercbankā, kas saistīti ar Oniščenko piederošajiem uzņēmumiem Rexlord Systems un Ostexpert Limited.

Iepriekš Ukrainas antikorupcijas prokuratūra apgalvoja, ka izmeklēšana pret Oniščenko bija ierosināta saskaņā ar pantu "valsts īpašuma piesavināšanās sevišķi lielos apmēros".  Pēc tiesībsargājošo institūciju rīcībā esošās informācijas, kopš 2013. gada janvāra līdz 2016. gadam vairāku uzņēmumu amatpersonas, tai skaitā kompānijas "Ukrgazdobiča" sadarbībā ar Oniščenko, saņēmušas valsts līdzekļus, pārdodot gāzi par samazinātu cenu. Rezultātā valstij nodarīti zaudējumi par summu aptuveni 120,5 miljonu dolāru. Izmeklēšanā konstatētas jau  aptuveni 20 lietā iesaistītas personas, dažas no kurām jau ir aizturētas.

Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Slēgtās Trasta Komercbankas klientiem garantēto atlīdzību izmaksai nepieciešami 64 miljoni eiro

Rada ir devusi piekrišanu saukt deputātu Oniščenko pie kriminālatbildības, aizturēt un apcietināt viņu "gāzes lietas" ietvaros. Viņš atstājais Ukrainu pirms balsojuma parlamentā. Pašlaik tiek risināts jautājums par Oniščenko izsludināšanu meklēšanā.

Eiropas Centrālā banka (ECB) atsauca AS Trasta Komercbanka licenci pēc Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) ierosinājuma šā gada martā, jo banka pārkāpusi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas likumu. Pagājušā gada decembrī šī iemesla dēļ FKTK sodīja Privatbanku par kopējo summu vairāk nekā divu miljonu eiro apmērā un pieprasīja pilnībā mainīt valdes sastāvu.

Ziņu lente
0