Ierēdņiem, iespējams, aizliegs glabāt skaidro naudu

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Pāriet pie mediju bankasEiro. Foto no arhīva
Eiro. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu ministrija un Tieslietu ministrija uzskata, ka ierēdnim nav vajadzības glabāt lielas summas skaidrā naudā, jo tas paaugstina korupcijas risku. Gadījumā, ja Finanšu ministrijas ierosinājums tiks apstiprināts, 50 tūkstošiem ierēdņiem steidzami nāksies nest naudu uz banku.

RĪGA, 28. jūlijs — Sputnik. Tieslietu ministrija un Finanšu ministrija vēlas aizliegt valsts ierēdņiem glabāt mājās summas, kas pārsniedz 7 tūkstošus eiro skaidrā naudā, ziņo Mixnews.ru, atsaucoties uz LTV7.

Заседание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Kompensācijas deputātiem, kas palikuši bez jumta virs galvas un dzelzs zirdziņa

Finanšu ministrijā tiek saskaņots dokuments, saskaņā ar kuru maksimālais skaidrās naudas apjoms, ko amatpersonas varēšot norādīt deklarācijā, sastādīs 20 minimālās algas jeb aptuveni 7000 eiro. Pārējo naudu nāksies glabāt bankā. Šādu priekšlikumu iepriekš ierosināja arī Tieslietu ministrija, bet summa bija cita — 15 tūkstoši eiro, tomēr Tieslietu ministrija piekrita arī 7 tūkstošiem eiro.

Cīņa pret skaidro naudu ir saprotama — eiro žūkšņi, ko mājās glabā ierēdņi, asociējas ar korupciju un naudas atmazgāšanu. Turklāt skaidras naudas darījumus ir grūtāk izsekot, bet uzkrājumu legalitāti grūtāk pārbaudīt.

Būvbedres rakšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas tilti vadītājs zaudējis posteni kukuļdošanas skandālā

Piemēram, kad spēka struktūru darbinieki aizturēja bijušo Latvijas Dzelzceļu vadītāju Uģi Magoņi ar summu aptuveni 500 tūkstoši eiro, viņš tika turēts aizdomās par kukuļa saņemšanu no bagātākā Igaunijas iedzīvotāja Oļega Osinovska. Viņš uzreiz atzina, ka devis Magonim naudu, tomēr ne kā kukuli, bet "nodošanai trešajai juridiskai personai" un atteicās sniegt plašāku skaidrojumu.

Skandāla laikā, kurā bija iesaistīti negodīgie VID darbinieki, atklājās, ka savās deklarācijās viņi bieži atzīmēja uzkrājumus skaidrā naudā, dāsnas naudas dāvanas no radiniekiem, lielus aizdevumus trešajām personām un pat laimestus azarta spēlēs. Ņemot vērā izmeklētāja vidējo algu 800-1000 eiro mēnesī, daudziem no viņiem bija norādīti uzkrājumi 10 000 eiro apmērā, tātad aptuveni gada alga.

Ja ierobežojumi tiks pieņemti, tie attieksies uz 56 000 cilvēku — tāds ir ierēdņu skaits valstī. Gandrīz trim tūkstošiem ierēdņu ir skaidrās naudas uzkrājumi, ko nāksies nestu uz banku, ja ierobežojumi stāsies spēkā.

Ziņu lente
0