Aleksandrs Kutikovs: politiķi Latvijā neprot vienoties

© Sputnik / Alexey TikhomirovАлександр Кутиков
Александр Кутиков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pazīstamais Krievijas muzikants, rokgrupas "Mašina vremeņi" vokālists un komponists Aleksandrs Kutikovs ir nopircis māju Jūrmalā un sapņo pārvākties uz Latviju uz visiem laikiem.

25. jūlijā koncertzālē "Dzintari" notiks leģendārās rokgrupas "Mašina vremeņi" koncerts. Sputnik korespondents Vadims Koroļovs uzzināja, kādas domas ceļā uz Latviju pavada vienu no grupas dibinātājiem – Aleksandru Kutikovu.

Slēptuves Vecrīgas jumtos

Aleksandrs Kutikovs jau daudzkārt ir pabijis Latvijā. Spilgtākos iespaidus atstājuši 80. gadi un brauciens ar Andreju Makareviču pie latviešu arhitekta, kura darbnīca atradās vienā no senajām Vecrīgas ēkām.

"Atceros, kā izkāpām uz viņa mājas jumta un visu nakti ceļojām no viena jumta uz otru. Uz katra jumta uz neilgu brīdi apstājamies, jo it visur viņam bija slēptuvītes, kurās mūs gaidīja kārtējā pudele," – atmiņās grima Aleksandrs Kutikovs.

Vēlāk, 90. gadu sākumā Kutikovs kļuva par uzņēmuma līdzdibinātāju, kuras īpašumā nonāca Krievijas un Latvijas kopuzņēmums RiTonis. 1992. gadā kompānija "Sintez Korporeišn" nopirka Rīgas skaņuplašu fabriku ("Melodijas" filiāle), taču bizness izsīka – kritās vinila plašu pieprasījums. Muzikants uzskata, ka jau tolaik daudzviet traucēja politika.

Открытие конкурса Новая волна 2013 в Юрмале - Sputnik Latvija
Producents pastāstīja par Jūrmalas dzīvi pēc "Jauna viļņa"

"Uzņēmums RiTonis, kas izveidojās šī darījuma rezultātā, kļuva par mūsu kooperatīvās struktūras apakšnodaļu. RiToņa ģenerāldirektora posteni ieņēma Viktors Medvedevs, Rīgas skaņuplašu fabrikas bijušais galvenais inženieris, zinošs un pieredzējis cilvēks. Kad sāka mainīties sabiedriski politiskā situācija, viņš saprata, ka pienācis laiks kravāt čemodānus. Galu galā viss tika pārdots, viņš aizbrauca un tagad dzīvo Maskavā. Jau tolaik, 90. gados viņš teica, ka bizness Latvijā ir ļoti sarežģīta lieta," – stāsta mūziķis. Pēc viņa domām, kopš tiem laikiem nekas daudz nav mainījies – visu ietekmē politika.

"Ļoti žēl, ka latvieši, pamatiedzīvotāji, ne vienmēr pareizi saprot krievus, kuri arī veido daļu pamatiedzīvotāju. No otras puses, arī latviešus jāsaprot. Padomju varas gadi viņiem daudz prieka nesagādāja. Taču pašlaik mēs dzīvojam citā, civilizētākā pasaulē, un visiem vajadzētu būt iekšēji demokrātiskākiem," – uzskata Kutikovs.

Gribētu apmesties uz dzīvi Jūrmalā

Kad Latvija sāka piedāvāt ārvalstniekiem iespēju saņemt uzturēšanās atļauju valstī pret nekustamā īpašuma iegādi, Aleksandrs Kutikovs nolēma, ka mājiņa Jūrmalā ir lieliskā atpūtas vieta "Nopirku nelielu mājiņu klusā, mierīgā vietā – man nepatīk visas tās skaļās vietas. Man visapkārt ir ļoti laba kompānija. Līdzās dzīvo inteliģenti un labi audzināti cilvēki," – stāsta muzikants. Viņš nožēlo tikai to, ka pagaidām tikai retumis izdodas aizlidot līdz Rīgas jūrmalai. "Taču es plānoju pārvākties uz Latviju. Ja mūsu muzikālā darbība izbeigsies, un agri vai vēlu tas notiks, tur ir unikāla vieta, kur mana dvēsele jūtas labi. Latvijā vispār ir ļoti jauki," – piebilda Kutikovs. Latviešiem un krieviem jāmeklē saskares punkti Par dīvaino situāciju, kāda Latvijā izveidojusies termiņuzturēšanās atļauju jautājumā, ko Aleksandrs Kutikovs tagad ir saņēmis, viņš pats zina tikai pavisam nedaudz – viņam nav bijis laika noskaidrot informāciju par jaunajiem noteikumiem un papildu nodevām.

"Es saprotu visus mūsdienu pasaules politiskās dzīves trūkumus. Diemžēl es tos nevaru ietekmēt. Mūsdienu pasaulē nerodas ne jauni Čērčili, ne Rūzvelti… Visas figūras ir pārāk sīkas, bet trūkumi, gluži otrādi, milzīgi," – viņš saka.

Mūziķis gan stāsta, ka no politikas ir visai tāls, taču Latvijas politiskajā dzīvē orientējas ļoti labi. "Man šķiet, Latvijas krievvalodīgo diasporā ir ļoti maz cilvēku, kuri spētu vienoties, — uzskata Kutikovs. – Šodien Latvijā nav ierosinājumu, kas apvienotu, galvenokārt ir tikai ierosinājumi, kas rada plaisu. Tas titulētajai nācijai vienmēr riebjas. Un sākas: jūs neesat tādi, kā mēs, jūsu šeit nebija…"

Лайма Вайкуле и Александр Буйнов на фестивале Рандеву в Юрмале, 2016 - Sputnik Latvija
Galīgi jukuši: Kobzona un Rezņika domas par Laimas festivālu dalās

Kutikovs uzskata, ka Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji ir pieļāvuši kļūdu, kas pārstāja uzskatīt sevi par piederīgiem Latvijas zemē. "Dzīvojot viesos, ir jāņem vērā saimnieku viedoklis. Daudzi krievi, kas dzimuši Latvijas teritorijā, nevēlējās un nevarēja uzskatīt sevi par saimniekiem. Viņi piekrita tam, ka ir ciemiņi. Un agresīvi noskaņotie latvieši, kuri gan ir mazākumā, to sekmīgi izmantoja saviem politiskajiem mērķiem – pret tiem pašiem krieviem, kuri dzīvo, ir dzimuši un auguši Latvijā," – atgādināja mākslinieks.

Mūziķis ir pārliecināts: politika ir pārrunu un kompromisu māksla. Tātad, pēc būtības, svarīgākais politikas elements ir prasme vienoties. Nav nekādu iespēju atrisināt problēmas, kamēr nav tādu cilvēku. "Ir jāvienojas, jāmeklē nevis konfrontācijas tēmas, bet gan saskarsmes punkti. Ir jāsaprot abu pušu aizvainojums un sāpes. Jāsaprot vienam otra mērķi. Jāatrod kopīgais un tālāk jāceļ nākotne kopā. Šis process var ilgt gadiem, iespējams, pat gadu desmitiem. Taču viss tiks uzcelts, ja pie tā strādāt. Tāda sašķeltība kā pašlaik, var novest pie visnegaidītākajām un bēdīgākajām sekām," – uzskata Aleksandrs Kutikovs.

Ziņu lente
0