Latvijas zemessardzē būs speciālo uzdevumu vienības

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālie bruņotie speki gatavo zemessardzes specialo uzdevumu vienību materiāltehniskā ekipējuma koncepciju. Pagaidām gan nav zināms, vai tajā būs iekļautas bēdīgi slavenās sapieru lāpstiņas.

RĪGA, 20. jūnijs — Sputnik. Katrā zemessardzes bataljonā tiks izveidota īpašo uzdevumu vienība, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) virspavēlnieks Raimonds Graube.

Pagaidām viņš nevēlējās precizēt, kādi būs minēto vienību uzdevumi. Iespējams, tās veidos paaugstinātas kaujas gatavības rotu daļu – Aizsardzības ministrija iepriekš vairākkārt sniegusi par to informāciju.

Репродукция картины Р. Венецкого Малая саперная лопатка - Sputnik Latvija
Zemessargiem mācībām tika izsniegtas Ķīnā ražotas sapieru lāpstas

Pašlaik NBS gatavo pamatojumu īpašo uzdevumu vienību izveidei un to materiāltehniskā ekipējuma koncepciju. NBS virspavēlnieks nevēlējās detalizēti atklāt informāciju par speciālo uzdevumu vienību izveides projektu pirms tā īstenošanas sākuma.

Līdz 1. jūlijam saskaņā ar Latvijas aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa rīkojumu zemessardzes vienības tiks reorganizētas un kļūst par kājnieku brigādēm. Kopā tiks izveidotas četras brigādes. Kaujas gatavības uzlabošanai zemessardzes vienību ekipējumam un infrastruktūrai tiks atvēlēti 70 miljoni eiro.

Ar lāpstām plecā

Pērn zemessardzes rindās stājas 1210 cilvēki, no tiem 991 cilvēks vecumā līdz 35 gadiem. Agrāk Latvijas Aizsardzības ministrija informēja par savu nodomu: līdz 2018. gadam palielināt zemessardzes vienības līdz 8 tūkstošiem labi apmācītu cilvēku.

Latvijas armijas karavīri. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Aizsardzības ministrija palielinās armiju

Pie tam Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Andrejs Panteļejevs piebilda, ka tautas zemessargu sagatavotības līmenis, pateicoties regulārajiem treniņiem un mācībām, ir augstāks nekā tas būtu obligātā iesaukuma  karavīriem.

Aprīlī plaši izplatījās informācija par 19. Zemessardzes bataljona mācībām, ko nācās pabeigt pirms ieplānotā termiņa nederīgo sapiera lāpstu dēļ.

Lielākā daļa bataljonu nekavējoties atteicās izmēģināt jauno ekipējumu, ko zemessargu vajadzībām iegādājās Aizsardzības ministrija. Lāpstas piekrita izmēģināt tikai 19. bataljona zemessargi. Izmēģinājumi beidzās ātri vien. Mācību gaitā zemessargiem bija jāieņem patruļas bāze. Vispirms izrādījās, ka jaunās lāpstas neizdodas piestiprināt pie mugursomām, un vēlāk, kad karavīri sāka rakt zemi, jau pēc piecam minūtēm salūza 14 lāpstas no 30.

Aptaujā, ko pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma veica socioloģisko pētījumu centrs SKDS, 27,9% vīriešu (valsts pilsoņu) atklāti paziņoja, ka nav gatavi aizsargāt valsti ar ieročiem rokās.

Ziņu lente
0