Jaunais likumprojekts piešķirs līdzīgas tiesības visiem veterāniem

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasLielā Tēvijas kara veterāns. Foto no arhīva
Lielā Tēvijas kara veterāns. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Likumprojekts, ko Saeimā iesniedza partija "Saskaņa", rosina uzskatīt par veterāniem visus, kas karojuši Otrā pasaules kara laikā vai cīnījušies partizānu nodaļās, neatkarīgi no viņu pilsonības.

RĪGA, 25. maijs – Sputnik. Partija "Saskaņa" iesniegusi Saeimā likumprojektu, kas nodrošina sociālo palīdzību visiem Otrā pasaules kara veterāniem, tostarp arī tiem, kas cīnījušies Sarkanās Armijas rindās.

Pašlaik ikmēneša pabalstu saņem veterāni, kas iekļauti nacionālās neatkarības cīnītāju kategorijā. Viņu vidū ir liels skaits bijušo Waffen SS leģionāru, kas pēc kara kļuva par "mežabrāļiem". Sarkanās Armijas veterāni pabalstus nesaņem.

Шествие Бессмертный полк в центре Москвы. Архивное фото - Sputnik Latvija
"Nemirstīgais pulks": piemiņai nav robežu

Jaunais likumprojekts paredz uzskatīt par Otrā pasaules kara veterāniem Latvijas pilsoņus un nepilsoņus, kas dienējuši karojošo valstu bruņoto spēku sastāvā laika posmā no 1939. gada 1. septembra līdz 1945. gada 2. septembrim, kā arī cīnījušies partizānu nodaļās vai darbojušies pagrīdes organizācijās.

"Saskaņas" iesniegtais likumprojekts paredz, ka Otrā pasaules kara veterāna statusu piešķirs Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, bet Ministru kabinets lems par Otrā pasaules kara kareivja ikmēneša pabalsta apmēru, ko no saviem līdzekļiem izmaksās Aizsardzības ministrija.

Vēl vienu likumprojektu, kas skāra veterāna statusu, pirms divām nedēļām Saeimā iesniedza Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija. Tas nosaka, ka par Otrā pasaules kara dalībniekiem tiks atzīti veterāni, kas piedalījušies karadarbībā pret padomju vai vācu bruņotajiem formējumiem, taču tikai tie, kas 1940. gada 17. jūnijā (dienā, kad Latvija tika iekļauta PSRS sastāvā) bija Latvijas Republikas pilsoņi. Šī nozīmīgā nostādne faktiski izslēdz iespēju saņemt veterāna statusu lielākajai daļai padomju veterānu.

"Saskaņas" deputāts Boriss Cilēvičs toreiz apsolīja Sputnik, ka viņa partija centīsies labot situāciju un panākt to, lai veterāna statusu saņemtu visi, kas patiešām piedalījušies karadarbībā, izņemot kara noziedzniekus.

Ziņu lente
0