Saeimas komisija apspriedīs petīciju par Rīgas Atbrīvotājiem veltītā pieminekļa nojaukšanu

© Sputnik / Oksana Dzadan9. maija svētki Rīgā. Foto no arhīva
9. maija svētki Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc trīs gadus ilgas publikācijas portālā manabalss.lv, kur petīcija gaidīja parakstus, kas nepieciešami tās nodošanai Saeimā, šī gada 16. maijā tā iesniegta deputātiem izskatīšanai.

RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Saeimas Mandātu ētikas un iesniegumu komisija jūnija sākumā izskatīs Rīgas iedzīvotāju ierosinājumu atjaunot Uzvaras laukuma pirmskara projektu, pavēstīja komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs.

9. maija svētki Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nacionālisti pieprasa Uzvaras pieminekļa demontāžu

Tautas iniciatīvas ietvaros paredzēta Rīgas Atbrīvotājiem veltītā pieminekļa likvidācija. Piemineklis uzstādīts padomju karavīru piemiņai, kuri cīnījās ar nacistiskās Vācijas karaspēku par Latvijas galvaspilsētas atbrīvošanu. Ik gadus 9. maijā pie monumenta pulcējas līdz 200 tūkstoši cilvēku, lai svinētu Uzvaras dienu, kas valstī netiek atzīmēta oficiāi.

Petīcija ar attiecīgo aicinājumu bija publicēta portālā manabalss.lv un savāca vairāk nekā 10 tūkstošus parakstu, kas nepieciešami tās nodošanai Saeimā. Valsts parlamentā ierosinājums iesniegts 16. maijā.

Iniciatīvas autori – Roberts Krastiņš, Emīls Gailis un Māris Ruks pieprasa atjaunot "Latvijas valstiskumam būtisko simbolisko jēgu un vietu" – Uzvaras laukums galvaspilsētā tika nodēvēts nevis par godu PSRS armijas uzvarai, bet gan "iekārtots par godu Latvijas armijas nozīmīgajai uzvarai pār Bermonta karaspēku."

Lauzt ir vieglāk nekā celt

"Šis projekts ļautu Rīgai iekļauties citu attīstītu Eiropas valstu galvaspilsētu saimē ar ievērojamu kultūras, atpūtas, sporta un Brīvības cīņu vēsturiskās piemiņas kompleksu," – raksta petīcijas autori.

Pie tam viņi ir nolēmuši "civilizēti" izrēķināties ar pieminekli Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem – nojaukt to.

Pēc autoru domām, monumenta nojaukšana un koku iznīdēšana gleznainā parka teritorijā varētu "īstenot Latvijas valstiskās un kultūrvēsturiskās ieceres."

"Pašreizējais Uzvaras laukums bieži rada nevajadzīgu konfrontāciju un kultivē pretvalstiskas aktivitātes," – norāda autori. Viņi ierosināja "savākt sabiedrības ziedojumus PSRS armijas memoriāla demontāžai un Uzvaras laukuma infrastruktūras izmainīšanai."

Petīciju autori publicēja jau 2012. gada 25. aprīlī, un tā vienkārši nogrimtu aizmirstībā līdz ar tās "kulturālajiem autoriem", taču negaidot akcija ir saņēmusi lielu balsu skaitu veselus trīs gadus pēc tās sākuma.

Ziņu lente
0