Politika

Pieņemts lēmums atcelt deputātu administratīvo imunitāti

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāti pieņēmuši grozījumus Satversmē, kas paredz deputātu administratīvās imunitātes atcelšanu.

Rīga, 19. maijs — Sputnik. Latvijas Saeima šodien galīgajā lasījumā ir apstiprinājusi Satversmes grozījumus, atsakoties no valsts pamatlikumā līdz šim paredzētās deputātu administratīvās imunitātes.

Kad grozījumi stāsies spēkā, deputātus būs iespējams sodīt par administratīvajiem pārkāpumiem. Līdz šim tiesībsargājošās iestādes bija spiestas lūgt deputāta izdošanu administratīvajai sodīšanai.

Pašlaik saskaņā ar Satversmes 30.pantu Saeimas deputātu nav iespējams sodīt administratīvi bez Saeimas piekrišanas. LRA ierosināja mainīt šo normu, jo tā apgrūtina tiesībsargājošo iestāžu darbu, kas spiestas prasīt Saeimas piekrišanu, piemēram, gadījumā, ja deputāts ir pārkāpis ātruma ierobežojumus.

Policijas darbinieki. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Saeima paplašinājusi policijas pilnvaras

Atcelt minēto normu ierosina arī starpvalstu pretkorupcijas organizācija GRECO. Latvijas Reģionu apvienības pārstāvji norādīja, ka arī Lietuvas un Igaunijas parlamentu locekļiem nav minētās imunitātes – uz kaimiņvalstu deputātiem attiecināta tikai kriminālprocesuālā imunitāte.

Turpmāk sesijas laikā Saeimas sēdē vienu reizi tiks sniegta informācija deputātiem, kas saņēmuši administratīvos sodus iepriekšējās sesijas un starpsesiju laikā.

Ziņu lente
0