Pie Latvijas robežām redzētas krievu lidmašīnas un izlūkkuģis

© Sputnik / Vitaly Ankov / Pāriet pie mediju bankasLidmašīnas Su-24 taktisko mācību laikā. Foto no arhīva
Lidmašīnas Su-24 taktisko mācību laikā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Nacionālie bruņotie spēki informēja par sešu Krievijas lidmašīnu un kuģa aizdomīgu tuvošanos valsts teritoriālajiem ūdeņiem.

RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Ceturtdien Latvijas Bruņotie spēki savā mājas lapā tīklā Twitter vairākkārt vēstīja par aizdomīgiem objektiem Latvijas teritoriālo ūdeņu tuvumā.

"12. maijā jūras kara spēki identificēja Krievijas bruņoto spēku kuģi "Žiguļovsk" 4 jūras jūdžu attālumā no Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas," – informēja Nacionālie bruņotie spēki.

Tiesa, par šo izlūkkuģi Latvijas militāristi vēstīja arī agrāk – 2014. gada novembrī tas tika saskatīts 9 jūras jūdžu attālumā no Latvijas jūras robežām.

Vēlāk tika publicēta informācija par lidmašīnām: "12. maijā patruļas lidmašīnas identificēja Krievijas bruņoto spēku lidmašīnas "An-12" un "Il-76" virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas."

Gandrīz tūlīt pēc tam Latvijas NBS ievēroja debesīs arī citas krievu kara lidmašīnas.

"12. maijā patruļas lidmašīnas identificēja Krievijas bruņoto spēku lidmašīnas: divas "Su-24" un četras "Su-27" virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas."

Jāpiebilst, ka, pēc Latvijas NBS domām, Krievijas lidmašīnas un kuģi valsts teritoriālo ūdeņu tuvumā parādās regulāri. Iepriekšējais ziņojums par to tika publicēts 25. aprīlī – NBS vēstīja, ka Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā 5 jūras jūdžu attālumā no LR teritoriālajiem ūdeņiem atradies Krievijas izlūkošanas kuģis "Igors Belousovs".

Ceturtdien Lielbritānijas Karalisko GKS lidmašīnas Typhoon, kas piedalās Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanā, pacēlās gaisā no Emari aviobāzes Igaunijā, lai pavadītu trīs lidmašīnas, ko briti uzskatīja par Krievijas GKS transporta lidmašīnām.

Šo informāciju publicēja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija, paskaidrojot, ka lidmašīnas "nav raidījušas zināmus identifikācijas kodus un nav reaģējušas uz pieprasījumiem." Precīzi dati par to, kad šis incidents noticis, nav sniegta, ziņoja RIA Novosti.

"Tas kārtējo reizi apliecina, cik svarīga ir Lielbritānijas loma NATO misijā, kuras mērķis ir Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšana. Mums izdevās acumirklī reaģēt uz šo agresijas izpausmi no Krievijas puses. Tas pierāda, ka mēs sekmīgi pildām NATO valstu kolektīvās aizsardzības uzdevumu," – uzsvēra Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Fellons.

Ziņojumā iekļauta informācija par to, ka šis britu lidmašīnu lidojums bijis pirmais kopš brīža, kad tās ieradušās aviobāzē.

Krievijas Aizsardzības ministrija ir vairākkārt informējusi, ka Krievijas GKS lidmašīnas stingri ievēro starptautiskos noteikumus, kas regulē gaisa telpas izmantošanu virs neitrālajiem ūdeņiem, un nepārkāpj citu valstu robežas.

Komentējot NATO sniegto informāciju par Krievijas GKS aktivitāti Eiropas gaisa telpā, piemēram, virs Baltijas jūras, Krievijas GKS komandieris ģenerālpulkvedis Viktors Bondarevs norādīja, ka to mērķis ir novērst uzmanību no NATO spēku paplašināšanās pie Krievijas robežām.

Ziņu lente
0