Uzvaras dienu Rīgā svin tūkstošiem cilvēku

CC BY 2.0 / Henning Klokkeråsen / Riga through a zoom lens 1/7Piemineklis Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem
Piemineklis Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Svinīgo pasākumu pie Uzvaras pieminekļa Rīgā apmeklēja Rīgas mērs Nils Ušakovs, Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs un daudzi citi diplomāti un politiķi.

RĪGA, 9. maijs — Sputnik. Simtiem cilvēku ir ieradušies pie Uzvaras pieminekļa Rīgā, lai svinētu Uzvaras dienu, informē RIA Novosti.

Pie piminekļa nolika ziedus Rīgas mērs Nils Ušakovs, Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs un NVS valstu vēstnieki, kā arī vairāki Rīgas domes un Saeimas deputāti.

Pašlaik uz skatuves, kas uzstādīta netālu no pieminekļa, uzstājas vokālie un deju kolektīvi.

Sabiedriskajai kārtībai Uzvaras parkā seko desmitiem policistu un apsardzes firmu darbinieki. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka pasākums norit mierīgi.

Pie pieminekļa ar vēlētājiem tikās Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins – viņš ierosināja vākt parakstus par tiesību piešķiršanu nepilsoņiem ievēlēt EP deputātus. Paraksti tiek vākti arī Briselē.

"Draugi! Ja šodien ieraudzīsiet cilvēkus šādos T-kreklos, pieejiet un parakstiet petīciju par vēlēšanu tiesību piešķirtšanu nepilsoņiem. Paraksti tiek vākti ne vien Rīgas ielās un laukumos, bet arī Liepājā (Friča Brīvzemnieka ielā 56) un Daugavpilī – Dubrovina parkā pie Teātra ielas no pl.  9.00 līdz 21.00. daugavpils pašvaldība mums atļāva uzstādīt telti un vākt parakstus tieši 9. maijā," – savu aicinājumu viņš publicēja savā lappusē Facebook.

"Tas ir mans dēls. Šodien viņš uz bērnu dārzu neiet, jo 9. maijs mūsu ģimenē ir svētki. Pie viņa krūtīm ir divas lentītes: sarkanbaltsarkana, jo esam Latvijas pilsoņi, un Georga lentīte, jo mēs godājam mana vectēva, viņa vecvectēva piemiņu. Pēc notikumiem Ukrainā pirms diviem gadiem Georga lentīti mēs nēsājam tikai 9. maijā. Arī mūsu senči ir nākuši no Ukrainas, un tajā konfliktā mēs nevēlamies nostāties kādā noteiktā pusē," – savu reportāžu uzsāka mūsu korespondents Vladimirs Dorofejevs.

Savukārt mūsu korespondente Jeļena Kirillova pie Uzvaras pieminekļa sastop 92 gadus veco Alekseju Stepanoviču, veterānu. Viņš stāsta, ka nāk šurp katru gadu. Uz jautājumu, kur viņš karojis, atbild ar smaidu: "Vienkāršāk būs pastāstīt, kur karojis neesmu." Viņš ir piedalījies arī Rīgas atbrīvošanas cīņās.

Vladimirs Dorofejevs kopā ar dēlu devās uz kapsētu, kur apglabāts viņa vectēvs, frotinieks. Jāapmeklē arī Brāļu kapi, kas uzkopti par godu 9. maijam. Šeit nolikti milzum daudz ziedu un vainagu.

Uz svētku skatuves uzstājās arī Alfrēds Rubiks. Viņa uzrunu pavadīja aplausi un "Urā!" saucieni.
Rubiks silti pateicās Rīgas mēram Nilam Ušakovam par svētkiem un visiem klātesošajiem novēlēja mieru uz zemes.

Aptuveni pl. 13.40 līdz monumentam centās izlauzties baltos krekliņos tērpti cilvēki. Bija skaidrs, ka tie ir provokatori, un valsts policijas darbinieki viņus aizkavēja.

Daudzi autovadītāji par godu Uzvaras dienai ir nolēmuši izrotāt savas mašīnas.

Uzvaras dienas svētki Rīgā rit pilnā sparā. Vēl arvien cilvēki nāk uz Uzvaras parku, uz skatuves spēlē mūzika, viens kolektīvs nomaina otru. Vakarā gaidāms Diānas Arbeņinas koncerts un salūts.

Ziņu lente
0