Satiksmes ministrijas valsts sekretārs: Krievijas uzņēmējiem izdevīgs maršruts cauri Latvijai

© Sputnik / AlexTikhomirovГоссекретарь Министерства сообщения Латвии Каспарс Озолиньш
Госсекретарь Министерства сообщения Латвии Каспарс Озолиньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
XXI Starptautiskajā tehnoloģiju, transporta un loģistikas pakalpojumu izstādē "Transrussia" Latviju pārstāvēja Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš.

RĪGA, 21. aprīlis – Sputnik, Vadims Koroļovs. Izstāde "Transrussia 2016" notiek Maskavas izstāžu centrā "KrokusEkspo" 19.-22. aprīlī. Latvijas stends tajā aizņem 300 kvadrātmetrus un ir sapulcējis valsts vadošās loģistikas kompānijas, "Latvijas dzelzceļa", Rīgas, Ventspils un Liepājas ostu pārstāvjus. Kopā ar uzņēmumiem Maskavā ieradies arī Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš, kurš aktīvi piedalās konferencēs un tiekas ar kolēģiem no Krievijas.

"Logs uz Eiropu" ir vaļā

"Mēs šeit pārstāvam savu valsti un savu augsti attīstīto infrastruktūru. Latvija šajā izstādē piedalās jau 19. reizi, es pats šeit esmu trešo reizi. Izstāde dāvā nozares pārstāvjiem un uzņēmējiem iespēju parādīt sevi, uzturēt sakarus ar seniem partneriem un piesaistīt jaunus. Lielākoties te pulcējas viena reģiona pārstāvji, jo mēs esam vienu un to pašu transporta koridoru dalībnieki. Ņemot vērā to, ka cilvēkam nav pa spēkam mainīt ģeogrāfiju, mums ir jāstrādā kā vienas ģimenes locekļiem, nevis konkurentiem," – paskaidroja Kaspars Ozoliņš.

Viņš pavēstīja, ka Satiksmes ministrija dara visu iespējamo starptautisko projektu attīstībai: izbūvēts otrs dzelzceļš Krievijas virzienā, pilnveidota dzelzceļa kravu iepriekšējas elektroniskās deklarēšanas sistēma, uzbūvēti divi autoceļu iecirkņi, kuru garums pārsniedz 100 km, pēc rekonstrukcijas darbu atsācis caurlaides punkts Vientuļi – Ludonka, padziļinātas un modernizētas Latvijas ostas, kurās vienkāršoti elektroniskās informācijas un kravas pārvadājumu dokumentācijas apmaiņas procesi, samazinātas administratīvās barjeras.

Железнодорожный светофор. Архивное фото - Sputnik Latvija
Latvijas dzelzceļš cer uz kravu plūsmas pieaugumu no Krievijas

"Uzņēmējiem no Krievijas maršruts cauri Latvijai ir izdevīgs. Par to liecina Latvijā gūtā Krievijas uzņēmumu darba pieredze. Minēšu dažus piemērus: 2013. gada rudenī Rīgā darbu sāka "Uralhim" un Rīgas tirdzniecības ostas kopuzņēmums Riga fertilizer terminal. Rīgas ostā tas iekārtoja modernu un drošu terminālu minerālmēslojuma pārkraušanai un īslaicīgai glabāšanai. Termināla jauda – 2 miljoni tonnu beramkravu gadā. Tā celtniecībai tika iztērēti vairāk nekā 60 miljoni eiro. 2015. gadā tika apstrādāti vairāk nekā 2 miljoni tonnu," – pastāstīja Satiksmes ministrijas valsts sekretārs.

"Partneri no Krievijas strādā arī Liepājā. Pirms gada "RŽD Loģistika" ar meitas uzņēmuma RZDL Multimodal B.V starpniecību iegādājās 50% Latvijas uzņēmuma "Liepājas naftas tranzīts" (LNT) statūtkapitala akciju.  "RŽD Loģistika" vēlas sniegt juridisku atbalstu kompānijai LNT kravu pārvadājumos Krievijā.

Pieprasīta ir arī Ventspils osta. 2014. gadā kompānija "Uralhim" ar meitas uzņēmuma Uralchem Freight Limited starpniecību kļuva par uzņēmuma Ventamonjaks termināla īpašnieku. Tas ir lielākais termināls Baltijas jūrā darbam ar šķidro amonjaku. Tā jauda – 1 miljons tonnu gadā. 2009. gada martā Ventspils ostā tika nodota ekspluatācijā specializētā ogļu termināla pirmā kārta. 2015. gadā tika pārkrauti gandrīz 2 miljoni tonnu ogļu. Šī gada 17. februārī Ventspils ostas industriālajā zonā tika atklāta Krievijas šokolādes fabrika "Pobeda" – pirmā Eiropas Savienībā. Tas ir lielisks piemērs darbam ar mērķi ieiet ES tirgū," – atzīmēja Kaspars Ozoliņš.

Ziņu lente
0