Politika

Uz sešiem mēnešiem aizliegta kanāla Rossija RTR retranslācija

© Kārlis Dambrāns / Black Hawk flight over RigaТелевизионная вышка в Риге
Телевизионная вышка в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2014. gadā šī kanāla darbs Latvijā jau tika ierobežots uz trim mēnešiem, ņemot vērā notikumus Ukrainā. Tolaik varas iestādes izlēma, ka tas izplatījis informāciju, kurā esot saskatāmas "kara propagandas" pazīmes.

RĪGA, 8. aprīlis — Sputnik. Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) aizliegusi TV kanāla "Rossija RTR" retranslāciju un izplatīšanu Latvijā. Šādu informāciju padomē saņēma aģentūra LETA. Lieguma termiņš – seši mēneši.

Pēc NEPLP domām, pērn kanāla "Rossija RTR" raidījumos tika pieļauti rupji pārkāpumi — pārkāpts gan Latvijas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums, gan arī Eiropas Savienības Audiovizuālo mediju pakalpojumu Direktīva. NEPLP priekšsēdētāja Aija Duļevska pavēstīja, ka par to informēta arī Eiropas Komisija un, iespējams, par to tiks pieņemts "kardināls lēmums".

2015. gada septembrī NEPLP nosūtīja informatīvu vēstuli Eiropas komisijai, kanāla "Rossija RTR" direkcijai un plašsaziņas līdzekļu regulatoram Zviedrijā, brīdinot par iespēju ierobežot kanāla retranslaciju valsts teritorijā, ja pārkāpumi atkārtosies.

Pašlaik NEPLP uzskata, ka pārkāpumi ir atkārtojušies raidījumos 18. un 19. janvārī, kā arī 2015. gada 6. jūlija raidījumos. Padome secināja, ka tajos pārkāpti vairāki Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma panti un konstatētas naida kurināšanas pazīmes.

Tā kā Latvijas teritorijā programma "Rossija RTR" tiek izplatīta no Zviedrijas, NEPLP nevar aktīvi ierobežot tā saturu vai piespriest sodu, taču padomei ir tiesības ierobežot tā retranslāciju valstī.2014. gadā šī kanāla darbs Latvijā jau tika ierobežots uz trim mēnešiem, ņemot vērā notikumus Ukrainā. Tolaik NEPLP izlēma, ka tas izplatījis informāciju, kurā saskatāmas "kara propagandas" pazīmes.

Телецентр Останкино в Москве - Sputnik Latvija
Krievi netic nevienam, jeb krievu televīzijas kanāla izzušana

Agrāk Latvijas varas iestādes brīdināja par Krievijas TV kanāla "RTR-Planēta" translācijas iespējamu slēgšanu. Maskava ieteica nesasteigt lēmumus.

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova tolaik atzīmēja, ka "šo soli iespējams uzskatīt tikai par tiesību aizsardzības saistību kārtējo pārkāpumu un vārda brīvības ierobežošanu, kas tiek deklarēta tikai vārdos."

Ziņu lente
0