Politika

Saeimas deputāts pieprasa nojaukt Uzvaras pieminekli

CC BY 2.0 / Henning Klokkeråsen / Riga through a zoom lens 1/7Монумент освободителям Риги от немецко-фашистских захватчиков
Монумент освободителям Риги от немецко-фашистских захватчиков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
9. maija priekšvakarā Saeimas deputāts apvainojis Otrā pasaules kara laikā bojā gājušo padomju karavīru piemiņu, nosaucot Uzvaras pieminekli par dzimumlocekli.

RĪGA, 10. aprīlis – Sputnik. Saeimas deputāts, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas loceklis Veiko Spolītis ("Vienotība") aizvainojoši atsaucies par Uzvaras pieminekli, pie kura 9. maijā pulcējas simtiem tūkstošu cilvēku, un aicinājis to nojaukt.
Šos vārdus Spolītis teicis radio "Baltkom" tiešajā ēterā raidījumā Voice control, komentējot jautājumu par padomju pieminekļu nojaukšanu galvaspilsētā.

Šos vārdus Spolītis teicis radio "Baltkom" tiešajā ēterā raidījumā Voice control, komentējot jautājumu par padomju pieminekļu nojaukšanu galvaspilsētā.

"Latvijā šādu pieminekļu nav palicis daudz — viens piemineklis Limbažos, un vēl tas dzimumloceklis Rīgā, kas atrodas Pārdaugavā," — pavēstīja deputāts.

"Mēs, kā demokrātiska valsts, kā valsts, kas atbalsta kristietības tikumus, nedrīkstam aiztikt pieminekļus kritušajiem karavīriem, jo tās ir kapsētas. Tomēr, tie pieminekļi, kas izveidoti nacistu, fašistu vai totalitārā boļševiku režīma ideoloģiskajam slavinājumam — ir nevietā," — teica Spolītis.

Pēc Spolīša vārdiem, Latvijai vajadzētu sekot Polijas piemēram un nojaukt pieminekļus, kas slavē "totalitāro boļševiku režīmu". Iepriekš Polijas varas iestādes paziņojušas par to, ka plāno nojaukt aptuveni 500 padomju pieminekļus visā valstī.

Участники акции Бессмертный полк. Архивное фото - Sputnik Latvija
Latvijā notiks akcija "Nemirstīgais pulks"

Spolītis jau sen ir noskaņots pret Uzvaras pieminekli, arī atbalstītāji viņam ir. 2012. gadā portālā manabalss.lv tika publicēta petīcija par pieminekļa nojaukšanu. Spolītis to parakstīja, taču vēlāk tās saturu kritizēja, teikdams, ka pieminekļa demontāžu nepieprasa. Tolaik viņš uzsvēra, ka šajā vietā vajadzētu izveidot Visas latviešu tautas Uzvaras parku. Deputāts atzīmēja, ka Latvijas ienaidnieku vidū bijusi Bermonta armija, nacisti un Staļina boļševisms. Vēlāk viņš piedāvāja pārveidot pieminekli vai vismaz pārkrāsot..

Jāpiebilst, ka Veiko Spolītis ir pazīstams ne tikai ar šo faktu vien. Kā ziņoja LETA, pērn rudenī viņš tika aizturēts par braukšanu dzērumā ar velosipēdu. Tad tiesa viņam piesprieda arestu uz piecām diennaktīm, naudas sodu 850 eiro apmērā un autovadītāja tiesību atņemšanu uz diviem gadiem. Pēc notikušā Spolītis tika atstādināts no darba "Vienotības" ētikas komisijā, taču no deputāta mandāta neatteicās.

Opozīcijas partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins kritizēja Veiko Spolīti par aicinājumu nojaukt Uzvaras pieminekli, norādot, ka vajag atņemt viņam deputātu mandātu.

"Šādi izteikumi nav savienojami ar deputāta amatu," — teica Agešins, uzsverot, ka nosoda izteikumus, kas pastiprina sabiedrības šķelšanos.

"Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai ir jāierosina lieta attiecībā pret šo deputātu. Varbūt es kļūdos, un šajā gadījumā nepieciešama narkologa palīdzība. Varu apliecināt, ka Uzvaras piemineklim nekas nedraud. It īpaši atsevišķu deputātu slimā fantāzija," — teica Agešins.

Piemineklis Rīgas atbrīvotājiem tika uzstādīts padomju kareivju piemiņai, kuri karoja ar vācu fašistiem par Latvijas galvaspilsētas atbrīvošanu. Ik gadus 9. maijā pie pieminekļa pulcējas līdz pat 200 tūkstoši cilvēku. Viņi svin Uzvaras dienu, kas oficiāli valstī netiek atzīmēta. Valdošo partiju politiķi šo pasākumu ignorē..

 

Ziņu lente
0