Viedoklis

Vienkāršs risinājums

© Sputnik / Андрей Стенин / Pāriet pie mediju bankasМигранты
Мигранты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No jauna Eiropa cieš sāpes. Pašā tās centrā, Eiropas vienotības galvaspilsētā ir sprāgušas ISIS atbalstītāju bumbas.

Taču mūs, Latvijas iedzīvotājus sprādzieni no jauna saliedē izgudrota ienaidnieka priekšā, uzskata Vladimirs Dorofejevs. Mūsu vienkāršākā atbilde, mūsu sašutums rikošetā trāpa bēgļiem, "kuri ielauzīsies mūsu ciemos, izvaros visas sievietes un sarīkos tādu džihādu, ka nevienam nebūs par maz," kā sociālajos tīklos raksta Latvijas iedzīvotāji.

Latvijas sabiedrība tik agresīvi baidās no cilvēkiem, kam atņemtas dzimtās mājas, ka neiedomājami bieži ir lasāmi aicinājumi "nelaist" un "sodīt profilakses nolūkos". Kāpēc? Tāpēc, ka "tie ir citas kultūras cilvēki", "viņi nekad nebūs tādi kā mēs", "viņus ir jādzen prom jau pie robežas" un tā tālāk.

Дети-беженцы смотрят из окна - Sputnik Latvija
Valsts nozīmes Mucenieki

Visdīvaināk šķiet tas, ka tādus izteicienus atļaujas tie, kas pavisam nesen vēl dzirdēja "čemodāns, stacija, Krievija". Jūs taču droši vien atceraties tos vienkāršos secinājumus: "Nepilsonis? Dzīt arā no valsts! Pilsonis, taču nenolād Putinu? Atņemt pilsonību un dzīt ārā! Pilsonis, kas lād Putinu (pat par smaku paša kāpņu telpā), taču jūt līdzi nepilsoņiem? Organizēt neuzticamā pilsoņa novērošanu!"

Paldies Dievam, tie nav manas dzimtenes varasvīru teiktie vārdi – tagad jau pat nacionālistisko partiju pārstāvji kaunējas tā runāt. Taču vai nu tā ir, ka tādus izteicienus jūs nekad neesat lasījuši? Neesat redzējuši un nepazīstat cilvēkus, kuri tamlīdzīgu attieksmi pret krieviem uzskata par pareizu un taisnīgu?

Manās acīs krievi, kuri pašlaik aicina dzīt migrantus prom no Eiropas, savā "vienkāršībā" līdzinās tiem latviešiem, kuri aicina dzīt ārā no Latvijas krievus.

Ak, šīs dusmpilnās tirādes, sak, "mēs tādi neesam!" "Mēs neesam ne bēgļi, ne darba migranti, mēs esam vienotas valsts pilsoņu pēcteči". "Padomju migranti atstāja mantojumu, bet melnādainie un arābi Eiropā dzīvo uz pabalstu rēķina."
Draugi mīļie, es par to nestrīdos. Taču tas jūsu teiciens "Eiropa tiem arābiem nesusi mieru un labklājību, bet viņi uz to atbild ar slepkavībām," ziniet, ne īpaši atšķiras no doktora Sluča izteikumiem.

Ситуация на сербско-венгерской границе - Sputnik Latvija
Valsts vēlas piešķirt bēgļiem lielākus pabalstus
Teroristu vidū nav ne bēgļu, ne migrantu, kas nabadzības spiesti devušies svešumā un gatavi pat ielas slaucīt ar universitātes diplomu kabatā. Vai bēgļu vidū gadās huligāni un noziedznieki? Gadās. Kas ar viņiem notiek? Ja šo cilvēku vaina ir pierādīta, ja pastāv kaut mazākās aizdomas par to, ka viņi kļuvuši par nozieguma līdzdalībniekiem, viņi nekavējoties tiek deportēti uz dzimteni (pat gadījumā, ja tur plosās pilsoņu karš un viņus tieši no lidmašīnas nogādās pie ešafota).

Lai saņemtu pilsonību, ir jāpārvar ilgs ceļš – no patvēruma meklētāja līdz pilsonības saņemšanai. Šajā ceļā nākas pastāvīgi pierādīt, ka tu cieni tās valsts vērtības, kuras pilsonību vēlies saņemt.

ISIS atbalstītāju vidū, kas dodas karot uz Tuvajiem Austrumiem, tāpat kā starp teroristiem, kas organizē uzbrukumus Eiropā, lielākā daļa ir nevis bēgļi, bet gan bēgļu bērni, otrā paaudze. Arī viņiem ir vajadzīgs vienkāršs un saprotams lēmums. Zaglim – nocirst roku. Izvarotāju – līdz nāvei nomētāt ar akmeņiem. Ienaidniekam – nogriezt galvu.

Kāpēc "jaunie eiropieši" dod priekšroku šai vienkāršībai, nevis sarežģītajām eiropiešu brīvībām? Tāpēc, ka valoda ir apgūta, tiesības saņemtas, bet rūgtums un nevienlīdzība nekur nav pazuduši.

Te nu es atgriežos pie bumbas, ar ko Latvija gatavojas uzlaist gaisā attiecības ar nepilsoņiem. Latviešu un krievu nevienlīdzība ir daudz būtiskāka nekā iedzimto un "jauno" eiropiešu starpā. Nedomāju, ka ISIS kaujinieku vecuma nepilsoņi rīkos Latvijā teroraktus nevienlīdzīgo tiesību dēļ. Viņi vienkārši aizbrauks – tieši tāpat kā tie, kas valsti pametuši kopš neatkarības pasludināšanas dienas. Kas notiks, ja kādā brīdi vairs nebūs, kur braukt? Diezin vai kādam klāsies labi, ja mēs nepratīsim pārvarēt savstarpējo rūgtumu.

Ziņu lente
0