Politika

Vācu antifašistiem liegts iebraukt Latvijā

CC BY 2.0 / Henning Klokkeråsen / Riga through a zoom lens 1/7Монумент освободителям Риги от немецко-фашистских захватчиков
Монумент освободителям Риги от немецко-фашистских захватчиков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grupā bija trīs organizāciju pārstāvji – Nacistu režīma upuru asociācijas, Pretošanās kustības veterānu organizācijas un Vācijas antifašistiskās līgas biedri. Viņi gatavojās piedalīties akcijā pret SS leģionāru piemiņas gājienu.

RĪGA, 16. marts — Sputnik. Antifašistu grupa no Vācijas, kas gatavojās piedalīties mītiņā pret SS leģionāru piemiņas gājienu 16. martā, nav ielaista Latvijā. Par to otrdien žurnālistiem paziņojis Latvijas Antifašistu komitejas līdzpriekšsēdētājs Josifs Korens.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Viedoklis
Leģiona piemiņas diena - maldi vai meli?

Katru gadu 16. martā Latvijas galvaspilsētā notiek latviešu Waffen SS leģiona un to atbalstītāju gājiens. Pasākumā, kas izraisa antifašistu organizāciju neapmierinātību un sašutumu visā pasaulē, parasti piedalās vairāki simti cilvēku.

Pēc Korena teiktā, lidostā antifašistus aizturējuši robežsardzes darbinieki, kuri paziņojuši, ka viņiem ir jāatgriežas Vācijā, vai arī viņi tiks arestēti un nosūtīti uz nelegālo migrantu centru.

"Antifašistu grupa no Vācijas devās uz Latviju, lai piedalītos mītiņā 16. martā. Grupā bija trīs organizāciju pārstāvji – Nacistu režīma upuru asociācijas, Pretošanās kustības veterānu organizācijas un Vācijas antifašistiskās līgas biedri. Nacistu režīma upuru asociācijas priekšsēdētāja, Hamburgas universitātes profesore Kornēlija Heinca pat netika ielaista lidmašīnā, motivējot šo rīcību ar Latvijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) lūgumu," — pastāstīja Korens.

"Šodien, kad lidostā mēs sagaidījām mūsu kolēģus no Berlīnes, tika aizturēti pieci cilvēki. Viņiem arī uzrādīja PMLP lēmumu par to, ka viņiem aizliegts iebraukt Latvijas teritorijā. Atteikuma iemeslu es nezinu. Viņus sūta atpakaļ uz Vāciju un liedz iebraukt Latvijas teritorijā," — viņš piebilda.

Aizturētie antifašisti aicināja Vācijas konsulu izvērtēt Latvijas varas iestāžu rīcību un sazinājās šajā jautājumā ar Bundestāga deputātu.

Latvijas Antifašistu komiteja ir Rīgas domē pieteikusi protesta akciju 16. martā no 9.00 līdz 15.00.

Nacistiskās Vācijas valdība izveidoja Latviešu SS leģionu Otrā pasaules kara laikā okupētās Latvijas teritorijā. To veidoja divas grenadieru divīzijas. Vēlāk jēdziens "latviešu leģions" tika izmantots, lai apzīmētu visus, kas dienējuši latviešu militārajās Waffen SS struktūrās, ieskaitot policijas bataljonus. 1944. gada 16. martā leģiona struktūrvienības iesaistījās kaujā ar Sarkano armiju Veļikaja upes rajonā pie Ostrovas pilsētas Pleskavas apgabalā. Tieši tāpēc leģionāru piemiņas diena Latvijā tiek svinēta 16. martā. Kopumā latviešu leģiona rindās dienējuši aptuveni 150 tūkstoši cilvēku.

Ziņu lente
0