Politika

Ahmeds Roberts Kļimovičs: mēs ar Petrovu bijām draugi. Viņš ir gudrs cilvēks

© Foto : Personal ArchiveАхмед Роберт Климович
Ахмед Роберт Климович - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienu no Latvijas islāma kultūras centra vadītājiem šokē kādreizējā paziņas izteikumi, taču vislielākās bažas rada bailes no islāma, kas pārņēmušas Rīgu.

RĪGA, 1. mar – Sputnik, Vadims Koroļovs. Svētdien vakarā televīzijas kanāla TV3 raidījumā "Nekā personīga" bija redzams sižets par bijušo Latvijas islāma kultūras centra vadītāju Oļegu Petrovu, kurš pauda atbalstu teroristu uzbrukumiem Francijā, slavēja džihādu un, lepodamies kameru priekšā ar automātu, paziņoja, ka pievienojies Islāma valstij.

Sižetā Petrovs komentē teroristu uzbrukumu Charlie Hebdo redakcijā. Viņš paziņoja, ka agrāk uzskatījis, ka karikatūristu apšaušana bijusi  pārāk cietsirdīga – "būtu pieticis ar salauztiem pirkstiem", taču tagad viņš atsakoties no saviem izteikumiem un uzskatot, ka "vienīgais sods tiem, kas saceļas pret islāma vērtībām, ir nāve. Pret to neiebilst neviens musulmanis."

Олег Петров - Sputnik Latvija
Bijušais Latvijas Islāma kultūras centra vadītājs Petrovs pievienojies Islāma valstij

"Atklāti sakot, Imranu (Petrova vārds islāmā – red. piez.) uzskatīju par savu draugu, gudru un reliģiski izglītotu cilvēku. Viņš ir saņēmis labu izglītību (sešus gadus mācījies Saūda Arābijā – red. piez.). Ja kādu ilgi apsaukāt, viņš par tādu kļūs. Petrovu regulāri kritizēja, un viņš vienkārši neizturēja… Tāpēc viņš aizbrauca, — Sputnik Latvija stāsta Latvijas Islāma kultūras centra sabiedrisko sakaru nodaļas vadītājs Ahmeds Roberts Kļimovičs. – Man šķita, ka tik izglītots un saprātīgs cilvēks nevar padoties kārdinājumam. Taču ISIS un karš ir pārāk liels kārdinājums, tāpat kā nauda, ko tur, šķiet, maksā…"

Roberts Kļimovičs ticību mainījis pirms pieciem gadiem kopā ar sievu un saņēmis jaunu vārdu – Ahmeds. Viņš stāsta, ka sākumā viņa ticība nevienu nav uztraukusi, nelielu izbrīnu tikai radījis viņa lēmums pieņemt islāmu. Taču jau pēc pāris gadiem Kļimovičs uzzinājis, ko nozīmē būt izraidītajam.

"No gada gadā ir aizvien grūtāk būt musulmanim Latvijā. Dažkārt tas pat traucē – cilvēki skatās uz tevi no nacionalitātes un reliģiskās piederības viedokļa. Es pats esmu izjutis latviešu nacionālismu. Pats esmu bijis tāds, jo esmu cēlies no latviešu tautas, tāpēc varu teikt, ka pietiek tikai mums pateikt "svešinieks" un viss – ienaidnieks ir gatavs," – turpina Ahmeds Roberts Kļimovičs.

Viņš stāsta, ka raidījuma "Nekā personīga" viņu ir skāris līdz sirds dziļumiem. Kad pie viņa ieradušies TV3 žurnālisti un parādījuši video ierakstu, kurā uzņemts Centra bijušais vadītājs, viņš bijis pārsteigts, taču tūlīt pat vērsies pie portāla Youtube atbalsta dienesta ar lūgumu nodzēst ierakstu. Tas acumirklī izdarīts, taču pēc Ahmeda Roberta Kļimoviča domām, televīzijas kanāls turpinājis portāla uzsākto.

"Mēs nevēlamies tiražēt tā saucamo ļaunuma uzrunu, kuras mērķis ir cilvēku sašķelšana. Ieraksts tika nodzēsts, taču TV3 sižets, kas sacēlis tādu traci, turpina izplatīt naidu. Ja mēs paudīsim viedokli šajā jautājumā, mūsu vārdi tiks vērsti pret mums, tāpēc esam nolēmuši iesūdzēt televīzijas kanālu tiesā," – stāsta Latvijas musulmaņu pārstāvis.

Ahmeds Roberts Kļimovičs apstiprina, ka Latvijā aktīvi norisinājās IS vervēšanas darbs. Savervēt izdevies ne tikai Oļegu Petrovu, kurš tagad pievienojies teroristu organizācijai – viņš pazīstot vēl četrus Latvijas Islāma kultūras centra locekļus, ko izdevies savervēt. Vēl viens latviešu musulmanis, kurš kopienā neesot darbojies, arī padevies kārdinājumam un devies karot.

"Es neuzskatu, ka cilvēki, kas devušies karot ISIS pusē, īpaši atšķiras no tiem, kas karo pret viņiem, tas ir, NATO kareivjiem. Gandrīz visi mani bijušie armijas biedri (Kļimovičs dienējis Zemessardzes īpašo uzdevumu nodaļā, — red. piez.) ir karojuši dažādās arābu valstīs. Viņi brauca peļņā. Ar ko tad viņi atšķiras no tiem, kas karo ISIS rindās? Tur arī šauj par naudu. Allāha vai demokrātijas vārdā – jautājums ir tikai par to, kas maksā. Savu attieksmi pret ISIS esmu paudis jau sen – es to uzskatu par īstu amerikāņu veidojumu. Taču nevienam no mums nav imunitātes pret naudu," – ir pārliecināts Ahmeds Roberts Kļimovičs.

Viņš pats apgalvo, ka ir noturējies pretī kārdinājumam, lai arī nezināmas personas ir mēģinājušas viņu vervēt ar sociālo tīklu starpniecību. Kļimovičs ir palicis Rīgā, lai attīstītu Latvijas Islāma kultūras centru. Pabeigti remontdarbi centra jaunajās telpās Avotu ielā, kur tiks veidots lūgšanu nams. Tiesa, vēl joprojām nav saņemta atļauja ievākties jaunajās telpās, un centrs atrodas vecajā vietā – Brīvības ielā 104.

Kļimovičs stāsta, ka sabiedrības attieksme pret islāmu īpaši spilgti izpaudusies pagājušā gada Kurban Bairam svētkos, kad vairāki desmiti musulmaņu, kam pietrūcis vietas kultūras centrā, izgāja noskaitīt lūgšanu slēgtā pagalmā, iepriekš saskaņojot to ar ēkas īpašnieku. Vietējie iedzīvotāji izsaukuši policiju, ticīgie padzīti, un centram piespriests sods.

"Bailes no islāma Latvijā ir ļoti spēcīgas. Kā var sodīt tikai par to, ka cilvēki skaita lūgšanu, ja Satversme garantē reliģijas brīvību?" – ir pārsteigts Ahmeds Roberts Kļimovičs.

"Pašlaik Saeimā tiek apspriests likumprojekts, kas aizliedz nēsāt nikabu, lai arī pēdējo 10 gadu laikā Latvijā to nēsājušas tikai trīs vai četras sievietes," – viņš uzsver.

Cietums ir tavas mājas

Drošības policija ir ierosinājusi krimināllietu pret Oļegu Petrovu par nelikumīgu piedalīšanos ārvalstu militārajā konfliktā. Šī ir pirmā reize, kad Latvijas specdienesti interesējas par valsts iedzīvotājiem, kas karo ISIS pusē.

Līdz šim DP atskaitēs tika pieminēti tikai tie, kas atrodas Ukrainā. Viens no zemessargiem, Latvijas pilsonis, tika aizturēts janvāra beigās, kad atgriezies mājās. Vēl viens tika arestēts pavisam nesen. Zināms, ka pašlaik Ukrainas austrumos uzturas vismaz pieci Latvijas iedzīvotāji. Vēl viens pēc ievainojuma nokļuvis Krievijā un tur lūdzis patvērumu. Likums nosaka, ka par piedalīšanos karadarbībā nelikumīgu bruņoto struktūru pusē viņiem draud brīvības atņemšana uz laiku līdz 10 gadiem.

Ziņu lente
0