Politika

Jaunā aizsardzības koncepcija: iekarot Latviju nebūs iespējams

© LiepājaВоенные Латвии
Военные Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts aizsardzības koncepcijas projektā norādīts, ka valsts bruņotie spēki spēs bez citu valsts palīdzības pretoties par iebrucējiem ar skaitlisko pārsvaru. Pats svarīgākais – patriotiskā audzināšana.

RĪGA, 28.feb — Sputnik. Valsts ģeogrāfiskās īpatnības dāvā ideālas iespējas ierobežot ienaidnieka bruņoto spēku pārvietošanās brīvību, sagādājot uzbrucējam maksimālas neērtības un zaudējumus, teikts Aizsardzības koncepcijā, kas 25. februārī tika izskatīta valsts sekretāru sanāksmē. Tajā teikts, ka "Latvija var sevi aizsargāt pat gadījumā, ja tai jāsaskaras ar militāru pārspēku," ziņo BNS.

Koncepcija norāda, ka nav sarežģīti panākt drošu Latvijas aizsardzību. Šim nolūkam tikai jānostiprina valsts iedzīvotāju vēlme nosargāt dzimteni. "Visu nosaka tautas gribasspēks un pareizi izvēlēta militārā stratēģija," — uzskata koncepcijas autori.

Солдат Латвийской армии - Sputnik Latvija
Latvija vispasaules militārā reitinga astē
Dokumentā uzsvērts, ka valsts aizsardzība ir katra pilsoņa pienākums, un ir aktīvi vai pasīvi jāpretojas agresoram. Cīņas sparu valsts iedzīvotājos varētu celt Nacionālo bruņoto spēku (NBS) klātbūtne visos valsts reģionos. Patriotisko noskaņojumu uzlabos militārās parādes, sabiedriskie pasākumi ar karavīru piedalīšanos un apmācību organizācija apdzīvotās vietās.

Šim nolūkam teicami kalpot varētu Zemessardze un Jaunsardze. "Zemessardze ir lielākā un teritoriāli visplašāk pārstāvētā NBS struktūra. Zemessardze dod iespēju brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību un aizsardzību. Zemessardzes integrācija NBS kopējā struktūrā ir uzskatāma par vienu no NBS attīstības plāna īstenošanas pamatelementiem, tādejādi nodrošinot resursu efektīvu personāla plānošanu," teikts koncepcijā.

Nacionālais drošības likums nosaka, ka katra sasaukuma Saeimai līdz sava otrā darbības gada 1. oktobrim ir jāapstiprina jauna Valsts aizsardzības koncepcija. Tā tiek izstrādāta, pamatojoties uz ģeopolitisko situāciju, nacionālās drošības politikas mērķiem un Latvijas ārpolitiskām saistībām, kas izriet no Latvijas Republikas dalības NATO un Eiropas Savienībā. Attiecīgi jauna aizsardzības koncepcija būs jāizstrādā līdz šā gada rudenim.

© Sputnik / Ekaterina StarovaLatvijas NBS bruņotā tehnika
Latvijas NBS bruņotā tehnika - Sputnik Latvija
Latvijas NBS bruņotā tehnika

 

Ziņu lente
0