Rīgas dome arī turpmāk publicēs informāciju krievu valodā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts valodas centrs izteicis pretenzijas Rīgas mēram Nilam Ušakovam jautājumā par krievu valodas lietojumu saziņai sociālajos tīklos.

RĪGA, 18.feb – Sputnik. Saziņa sociālajos tīklos divās valodās ir mūsu principiāla pozīcija, vakar paziņoja Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Valsts valodas centrs ir lūdzis Rīgas mēram Nilam Ušakovam paskaidrojumus jautājumā, kāpēc Rīgas dome sociālajā tīklā Facebook ar lasītājiem sazinās krievu valodā.

Мэр Риги Нил Ушаков (откадрирован) - Sputnik Latvija
Nils Ušakovs: Valsts valodas centrs pret Facebook

Valsts valodas centra pārziņā ir latviešu valodas lietojums publiskajā telpā, un iestāde var uzlikt sodu Latvijas iedzīvotājiem, kuri nelieto latviešu valodu vai to nepārvalda pietiekami augstā līmenī. Latvijā valsts valodas statuss piešķirts tikai latviešu valodai. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, lai arī 40% valsts iedzīvotāju tā ir dzimtā valoda. Rīgas mērs Nils Ušakovs vienlaikus ir arī Rīgas domes priekšsēdētājs.

"Sociālajos tīklos mēs izmantojam divas valodas, lai katram rīdziniekam būtu iespēja saņemt informāciju par pilsētā notiekošo pilnā apmērā. Ja viņam radušies jautājumi, mēs vēlamies atbildēt tā, lai viņš saprastu. Tā ir mūsu principiālā pozīcija," — žurnālistiem sacīja Ušakovs.

Rīgas mērs norādīja, ka izmaiņas šajā jautājumā nav gaidāmas.

Латвийская ленточка на груди - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nacionālās identitātes meklējumos: asimilācija vai vienotība

"Latvijas likumdošana nekādā veidā nereglamentē mūsu iespējas sazināties jebkurā valodā līdztekus informācijai latviešu valodā," — skaidro Ušakovs.

Agrāk Valsts valodas centrs jau ir uzsācis pārbaudi par Ušakova uzrunu krievu valodā Uzvaras parkā 2015. gada 9. maijā.

Pasākumu apmeklēja vairāki tūkstoši cilvēku. Rīgas mērs pajokojis, stāstot, ka vēlas iesniegt sūdzību Valsts valodas centrā par vienu no runčiem, kas dzīvo Rīgas domē – pēc Ušakova domām, viņš latviešu valodu nepārvalda.

© Sputnik / Ekaterina StarovaLatviešu valoda pasaules kartē
Latviešu valoda pasaules kartē - Sputnik Latvija
Latviešu valoda pasaules kartē

 

Ziņu lente
0