Par korupciju no amata atstādināts Lietuvas nodokļu dienesta vadītājs

© Sputnik / Александр ЛиповецГосударственная налоговая инспекция ГНИ. Архивное фото
Государственная налоговая инспекция ГНИ. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
VNI vadītājs Dainors Bradauskis nopludinājis informāciju par izmeklēšanu, kurā tiek izvērtēta kompāniju izvairīšanās no nodokļu nomaksas.

RĪGA, 21. janvāris — Sputnik. Lietuvas finanšu ministrs Viļus Šapoka atstādinājis no amata Valsts nodokļu inspekcijas (VNI) vadītāju Dainoru Bradauski. Ieteikumu viņu atlaist par rupjiem dienesta pārkāpumiem sniegusi ministrijas izveidota komisija, kas vairāk nekā divas nedēļas izmeklēja inspekcijas vadītāja darbību, informē aģentūra BNS.

Kalkulātors un eiro naudas zīmes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas pārstāvis Briselē ierosina modernizēt PVN aprēķināšanu Eiropā

Šapoka ziņoja, ka informācija, kuras nopludināšanā vainojams Bradauskis, kaitējusi inspekcijas veiktajām pārbaudēm valstī lielāko koncernu "MG Baltic" un "Vilniaus prekyba" darbībā, taču konkrēts kaitējuma apmērs vēl jānosaka.

Finanšu ministrs paskaidroja, ka, tiekoties ar koncerna MG Baltic viceprezidentu Raimondu Kurļanski, kurš tiek turēts aizdomās par politiķu – Lietuvas Liberāļu kustības vadītāja Eliģija Masjuļa un bijušā Darba partijas priekšsēdētāja pirmā vietnieka Vītauta Gapša – uzpirkšanu, Bradauskis informēja par izmeklēšanu koncerna un kompānijas Vilniaus prekyba darbībā.

"Noteikts, ka Valsts nodokļu inspekcijas vadītājs ārpus darba vietas darba dienās un darba laikā regulāri ticies ar "MG Baltic" viceprezidentu Raimondu Kurļanski. <…> Visas sarunas, informēšana par pārbaudēm, shēmu apspriešana notikusi par labu šīm divām uzņēmējdarbības grupām ("MG Baltic" un "Vilniaus prekyba" – red.)," – norādījis Šapoka.

Viņš apgalvoja, ka sarunu laikā Bradauskis izmantojis "cietuma žargonu" un nicinoši izteicies par valsts vadību.

Valsts ieņēmumu dienesta ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
VID vēlas iesūdzēt tiesā Ingu Koļegovu

Pats Bradauskis atbildē Finanšu ministrijai norādīja, ka neesot "kabineta" vadītājs un sazinās ar dažādu plašsaziņas līdzekļu vadību, tādējādi īstenojot VNI mērķus – palielināt uzticību pret viņa vadīto organizāciju un izglītot nodokļu maksātājus, tādējādi uzlabojot nodokļu iemaksu budžetā.

Finanšu ministrija sāka pārbaudi 4. janvārī, ņemot vērā izmeklēšanas dienesta sniegto informāciju. Kopš tā laika Bradauskis uz laiku atstādināts no amata pienākumu pildīšanas.

Kopš 2015. gada VNI pārbauda iespējamās shēmas, kas ļauj izvairīties no nodokļu nomaksas grupā "Vilniaus prekyba". Šīs izmeklēšanas gaitā nodokļu inspekcija sadarbojas ar Latvijas un Igaunijas nodokļu dienestiem.

Pēc Bradauska atstādināšanas Lietuvas Finanšu ministrija izsludinās konkursu VNI priekšnieka vakantajai vietai.

Ziņu lente
0