Igaunijas ārlietu ministrs martā prezentēs plānu ārpolitikas dienesta stiprināšanai

© Sputnik / Sergey MelkonovДорожный знак Эстония на границе
Дорожный знак Эстония на границе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas ārlietu ministrs norādīja, ka reformas ir nepieciešamas, lai labāk reaģētu uz izmaiņām ārpolitikas vidē, lai laikus novērstu iespējamos apdraudējumus.

RĪGA, 31. decembris – Sputnik. Igaunijas ārlietu ministrs Svens Miksers martā prezentēs plānu, kā īstenot jaunās valdības koalīcijas līgumā pausto apņēmību nostiprināt valsts ārpolitikas dienestu, turklāt viņš sola galveno uzmanību pievērst personāla jautājumam, informē LETA.

"Konkrēts plāns Igaunijas ārpolitiskas dienesta stiprināšanai valdībā tiks iesniegts martā. Rīcības programmas veidošanā mēs ņēmām vērā Igaunijas galvenos ārpolitikas mērķus," – Miksers piektdien sacīja intervijā ziņu aģentūrai BNS.

Igaunijas ārlietu ministrs atsaucās uz Centra partijas, Sociāldemokrātiskās partijas un "Tēvzemes" un "Res Publica" savienības (IRL) koalīcijas līgumā ietverto vienošanos stiprināt Igaunijas ārpolitikas un diplomātisko darbību atbilstoši pasaulē notiekošajam.

Miksers sacīja, ka pašlaik Igaunijas Ārlietu ministrija analizē savu līdzšinējo darbību un izstrādā rīcības plānu, kas nākamā gada pavasarī tiks iesniegts valdībā.

PSRS ģerbonis un uzraksts uz vagona. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igaunija uzskata, ka okupācijas nodarīto zaudējumu kompensācijas prasība nebūtu saprātīga

"Bez šaubām, ka par savu lielāko bagātību Ārlietu ministrija uzskata savus ārkārtīgi profesionālos darbiniekus, tādēļ mēs investīcijas visupirms novirzām personālam," – uzsvēra ministrs.

"Ārlietu ministrija arī analizē savu klātbūtni Igaunijai svarīgās galvaspilsētās un iespējas tuvākajā laikā pastiprināt dažas no mūsu ārpolitikas pārstāvniecībām. Vienlaikus nav izslēgts, ka kaut kur pārstāvniecības arī tiks likvidētas," – klāstīja politiķis.

"Mēs arī plānojam modernizēt ministrijas darba procesu, padarīt to efektīvāku, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas. Mūsu diplomātu darba vide ir jāuzlabo vairākās ārvalstu pārstāvniecībās. Neizbēgami vairāk nekā iepriekš būs jāpievērš uzmanība mūsu diplomātu, kā arī viņu ģimenes locekļu drošībai," – piebilda Miksers.

Igaunijas ārlietu ministrs norādīja, ka reformas ir nepieciešamas, lai labāk reaģētu uz izmaiņām ārpolitikas vidē, lai laikus novērstu iespējamos apdraudējumus. "Turklāt ir jāturpina risināt kārtējie ārpolitikas jautājumi, jāveicina Igaunijas uzņēmumu produkcijas eksports, jāpiedāvā Igaunijas pilsoņiem kvalitatīvi konsulārie pakalpojumi," – teica ministrs.

Viņš uzsvēra, ka nākamā gada otrajā pusē gaidāmā Igaunijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē ir ne tikai Ārlietu ministrijas, bet visas valdības prioritāte.

"Protams, arī mūsu ārpolitikas dienestam nākamo gadu laikā nozīmīgs uzdevums būs vairāku problēmu, ar ko saskaras Eiropas Savienība, risināšana. To starpā ir migrācijas krīze, cīņa pret starptautisko terorismu, situācija uz Eiropas robežām, Austrumu partnerības politikas īstenošana," – intervijā BNS sacīja Miksers.

Igaunijas aizsardzības spēki kopā ar NATO sabiedrotājiem. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vairums igauņu uzskata, ka Igaunijas valsts aizsardzība ir labi attīstīta

"Bez šaubām tik pat svarīga būs arī sabiedroto attiecību turpināšana ar jauno ASV administrāciju," – viņš piebilda.

"Pašreizējā Igaunijas statusa saglabāšanai drošības un ārpolitikas jomā Ārlietu ministrija turpinās kampaņu Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts statusa iegūšanai, kas ļautu mums sniegt vēl lielāku ieguldījumu pasaules kārtībā, kas balstīta uz starptautiskajām tiesībām, un krīžu novēršanas sistēmas izstrādē," – teica Igaunijas valdības pārstāvis.

"Turklāt Igaunijai nepārtraukti ir jāiegulda sadarbībā ar mūsu tuvākajiem partneriem – Baltijas jūras reģiona valstīm," – viņš piebilda.

"Pašreizējā drošības situācijā Igaunijas ārpolitikas dienestam novirzītie resursi ir nepietiekami. Uzskatām, ka tie būtiski jāpalielina. Lielāku uzmanību pievērsīsim propagandai un Igaunijas interešu aizstāvībai drošības un ārpolitikas jomā," norādīja Jiri Ratasa vadītās valdības ministrs.

Ziņu lente
0