Igauņi gatavojas partizānu karam

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Aizsardzības savienība organizē regulāras mācības cīņai ar okupācijas armiju – gadījumam, ja sāksies karš ar Krieviju. Savenība iesaka pilsoņiem aprakt māju pagalmos šaujamieročus.

RĪGA, 1. novembris — Sputnik. Jārvamā reģionā Igaunijā regulāri notiek treniņi cīņai ar okupācijas armiju — to laikā brīvprātīgos apmāca partizānu karam, vēsta Sputnik Igaunija.

Военные НАТО на полигоне Адажи - Sputnik Latvija
Amerikāņu analītiķi aprēķinājuši, kā Krievija varēšot ieņemt Latviju

Treniņu dalībniece pastāstīja, ka treniņos viņus māca turēt automātu, dzēst ugunsgrēku, jāt un pārvadāt ar zirgiem ievainotos, pazīt ārstnieciskos augus un naktī mežā slēpties no "bruņotiem ienaidniekiem". Pie tam viņi iepazīstas ar Krievijas bruņutehniku, tātad domājamais pretinieks ir skaidrs.

Treniņu programmā iekļauta paštaisītu spridzekļu izgatavošana — tie līdzinās iekārtām, kas sarežģīja amerikāņu armijai dzīvi Irākā un Afganistānā. Igauņi uzskata, ka karš šajās valstīs ir apliecinājis sacelšanās kustības efektivitāti un iespējas pretoties spēcīgai armijai.

Igaunijas Aizsardzības savienību veido vairāk nekā 25 tūkstoši brīvprātīgo. Savienība organizē treniņus ik nedēļas nogali un, neskatoties uz nejauko laiku, vienmēr atrodas cilvēki, kas vēlas apgūt partizāna amatu: iepriekšējā nedēļas nogalē pasākumā piedalījās 16 komandas pa četriem cilvēkiem katrā. 

Savienība iesaka gatavoties "partizānošanai", lai nenāktos mežā doties tukšām rokām: iedzīvotājiem dala automātiskās šautenes AK-4, lielākoties zviedru ražojumu. Prasības nosaka, ka programmas dalībniekiem ir jānoslēpj ieroči un munīcija, piemēram, sienā iebūvētā seifā vai jāaprok mājas pagalmā.

Ģenerālis Ivašovs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ģenerālis Ivašovs: ASV met izaicinājumu visai cilvēcei

Igaunijas Aizsardzības savienības komandieris ģenerālis Milis Kīli ir pārliecināts, ka labākais iebiedēšanas līdzeklis ir ne tikai bruņoti karavīri, bet arī bruņoti pilsoņi, kuri varēs sākt sacelšanos tūlīt pēc okupācijas.

Protams, Igauniju sargā NATO Statūtu 5. pants, taču tā paša dokumenta 3. pantā teikts, ka alianses dalībvalstīm jābūt spējīgām patstāvīgi uzturēt un palielināt savu individuālo un kolektīvo potenciālu cīņai bruņota uzbrukuma gadījumā. Vārdu sakot, uz NATO paļaujies, taču ložmetēju dārzā aprakt vajag.

Ziņu lente
0