Pēdējais Eiropas brīdinājums: Rail Baltica līgums ir parakstīts

© CC BY-ND 2.0 / Joonas PlaanDzelzceļš. Foto no arhīva
Dzelzceļš. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visi deviņi projekta Rail Baltica dalībnieki, tostarp arī Lietuvas dzelzceļš, parakstīja līgumu par tā īstenošanu un finansēšanu tikai pēc tam, kad Lietuvai apsolīja atņemt ES finansējumu.

RĪGA, 9. oktobris — Sputnik. Vakar Lietuvas dzelzceļa kompānija Lietuvos gelezinkeliai parakstīja līgumu par projekta Rail Baltica izpildes un finansēšanas noteikumiem, žurnālistiem paziņoja Baltijas kopuzņēmuma AS RB Rail vadītāja Baiba Rubesa.

Viņa atzīmēja, ka līdz ar to ievērojami samazināsies Lietuvai piešķirtā ES finansējuma sarukuma risks, taču tas nav pazudis pilnībā.

Dzelzceļa luksofors. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuvas dzelzceļi apdraud Rail Baltica

Rubesa pavēstīja, ka lielāka skaidrība šajā jautājumā parādīsies nākamnedēļ, kad sāksies pārrunas Lietuvas, RB Rail un ES atbildīgo struktūru starpā. Viņa pauda pārliecību, ka projekts turpināsies, jo Rail Baltica ir ļoti svarīga visām Baltijas reģiona valstīm.

Tātad visas deviņas puses: RB Rail, Igaunijas Ekonomikas un sakaru ministrija, Latvijas Satiksmes ministrija, Lietuvas Transporta un sakaru ministrija, Rail Baltic Estonia, Igaunijas tehniskais regulators, SIA Eiropas Dzelzceļa līnijas, Rail Baltica Statyba un Lietuvos gelezinkeliai ir parakstījušas dokumentu un noslēgušas līguma noslēgšanas formālo procesu.

Pēc līguma parakstīšanas RB Rail sāks izstrādāt nepieciešamos mehānismus, lai ieviestu līgumā formulētos principus. Tas ir ļoti svarīgi īstermiņa un vidējā termiņa darbu grafika izpildei.

Piespiedu kārtā

Līguma parakstīšanu no visām deviņām pusēm izdevās panākt tikai pēc tam, kad Eiropas Inovācijas un tīklu izpildaģentūra (INEA) apsolīja atkārtoti izskatīt projektu un atņemt finansējumu, kas Lietuvai tika piešķirts 2014.-2015. gg. Līdz šim Lietuvos gelezinkeliai ziņoja, ka uzņēmumam ir neizdevīgi parakstīt līgumu par konkursa iepirkumiem Rail Baltica vajadzībām, jo tas uzliks saistības atbildēt par kopuzņēmuma RB Rail kļūdām un nedos iespēju piedalīties būvdarbu konkursos projekta ietvaros.

Šveices ražotāja Stadler vilciens Valgas stacijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Uz priekšu: šodien Baltijas valstis parakstīs "Rail Baltica" līgumu
Jāpiebilst, ka šis ir jau otrs gadījums divu mēnešu laikā, kad Rail Baltica dalībnieki par kaut ko vienojas tikai pēc nepārprotamiem draudiem atņemt ES finansējumu. Piemēram, augusta beigās Eiropas Parlamenta Tūrisma un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Maikls Krāmers pavēstīja, ka atvēlētie līdzekļi tiks nodoti Vācijai, Austrijai vai Francijai, ja Baltijas valstīm tuvākajā laikā neizdosies vienoties.

Pēc tam astoņi projekta dalībnieki no deviņiem galu galā saņēmās un pēdējā brīdī parakstīja līgumu, taču Lietuvas dzelzceļam, šķiet, bija vajadzīgs vēl viens, pats pēdējais brīdinājums.

Varam tikai iedomāties, kā izskatīsies ilgi gaidītie būvdarbi, kuru rezultātā taps dzelzceļš, kam vajadzētu savienot Latviju ar Eiropas Savienības valstīm, kā arī to, cik bieži ES ierēdņiem nāksies apsolīt jau rīt atņemt finansējumu, ja visi dalībnieki nekavējoties nevienosies.

Ziņu lente
0