Rail Baltica izmaksās Baltijas valstīm piecus miljardus eiro

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tomēr galīgā izmaksu summa pagaidām nav zināma, jo maģistrāles plānu vēl nav apstiprinājuši visi projekta dalībnieki.

RĪGA, 6. oktobris — Sputnik. Rail Baltica dzelzceļa maģistrāles būvniecības izmaksas pieauga vairāk nekā par ceturtdaļu, līdz 5 miljardiem eiro, paziņoja kopuzņēmuma AS "RB Rail" valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa.

"Patlaban paliekam pie pieciem miljardiem eiro, bet konkrētākas izmaksas būs zināmas tad, kad visās Baltijas valstīs būs apstiprināts "Rail Baltica" dzelzceļa plāns. Vispirms jānoskaidro, ko īsti būvēsim," — informēja Rubesa.

Dzelzceļš Rail Baltic 730 kilometru garumā saistīs Rietumeiropas valstis ar Baltijas valstīm caur Varšavu, Viļņu, Kauņu, Rīgu, Tallinu un tālāk ar prāmi ar Somiju. Trases garums Latvijā sasniegs nedaudz vairāk nekā 300 km, Igaunijā aptuveni 300 km, Lietuvā — aptuveni 360 km. Maģistrāles būvniecības nodošana ekspluatācija gaidāma ne agrāk kā 2022. gadā.

Šveices ražotāja Stadler vilciens Valgas stacijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Uz priekšu: šodien Baltijas valstis parakstīs "Rail Baltica" līgumu

Igaunijas RB Rail pārstāvis Indreks Oravs izmaksu atšķirību saista ar to, ka būvniecības projekts tagad izskatās reālistiskāk nekā agrāk. Maģistrāles būvniecības izmaksu pieaugums ir saistīts, pirmkārt, ar papildu dzelzceļa līniju Lietuvas teritorijā, kas savienos Kauņu un Viļņu.

Rail Baltica trases galīgo variantu plānots apstiprināt nākamā gada aprīlī.

Iepriekš astoņas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iestādes Rīgā parakstīja līgumu par Rail Baltica iepirkumu modeli. Paredzams, ka tuvākajā laikā līgumu parakstīs arī Lietuvas dzelzceļš. Visi iepirkumi tiks dalīti trīs grupās — iepirkumi, kurus organizēs tikai kopuzņēmums, konsolidētie iepirkumi, kurus īstenos kopuzņēmums, un iepirkumi, kurus īstenos nacionālo valstu ieviesējorganizācijas stingrā kopuzņēmuma uzraudzībā.

Ziņu lente
0