Igaunijā par prezidenti ievēlēta sieviete

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ilgākās prezidenta vēlēšanas Igaunijas vēsturē ir noslēgušās ar Kersti Kaljulaidas uzvaru. Igaunija ir pēdējā no Baltijas valstīm, ko vadīs sieviete.

RĪGA, 4. oktobris – Sputnik. Par piekto Igaunijas Republikas prezidentu ievēlēta bijusī Igaunijas pārstāve Eiropas Revīzijas palātā Kerste Kaljulaida, informē Sputnik Igaunija.

Igaunijas prezidenta kandidāti atsaukuši savas kandidatūras - Sputnik Latvija
Igaunijas prezidenta kandidāti atsaukuši savas kandidatūras

Trīs balsošanas tūrēs, kas notika parlamentā 29. un 30. augustā, deputātiem neizdevās ievēlēt valsts vadītāju, jo neviens no kandidātien nesaņēma nepieciešamo balsu skaitu. Vēlēšanas turpinājās Elektoru kolēģijā, kurā strādāja 101 parlamenta deputāts un 234 vietējo pašvaldību pārstāvji.

Pirmo reizi valsts vēsturē arī Elektoru kolēģija neievēlēja prezidentu, jo neviens no kandidātien nesaņēma nepieciešamo balsu skaitu. Prezidenta izvēles tiesības no jauna saņēma Rīgikogu, kurš 3. oktobrī ievēlēja Kersti Kaljulaidu.

Igaunija ir pēdējā no Baltijas valstīm, kurā par prezidenti kļuvusi sieviete.

Ar ko pazīstama Kaljulaida

Kerste Kaljulaida dzimusi 1969. gadā Tartu. 1992. gadā absolvējusi Tartu universitātes Bioloģijas fakultāti, 2001. gadā viņa Tartu universitātē aizstāvēja maģistra grādu  uzņēmējdarbības vadībā.

Президент Эстонской Республики Тоомас Хендрик Ильвес - Sputnik Latvija
Igaunijas prezidentu ilgojas redzēt ārvalstu augstskolas

No 1998. līdz 1999. gadam vadīja investīciju bankinga projektu Hansapank Markets. 1999. gadā kļuva par toreizējā premjerministra Marta Lāra padomnieku ekonomikas jautājumos. 2002. gada februārī Kaljulaida ieņēma kompānijas "Eesti Energia" Iru elektrostacijas pārvaldes uzskaites vadītāja vietu, bet tā paša gada septembrī jau kļuva par šī uzņēmuma vadītāju.

Kopš 2004. gada maija Kaljulaida strādāja Eiropas Revīzijas palātā. 2010.-2014. gg. viņa atbildēja par palātas gada atskaišu sagatavošanu un metodiku. Pēdējos gados vadīja audita sastādīšanu agrārajā sektorā un reformas palātā. Kaljulaida bija arī Igaunijas Gēnu bankas padomes locekle, un kopš 2012. gada vadīja Tartu universitātes padomi. 2001.-2004. gg. viņa bija partijas Isamaaliit (Tēvijas savienība) locekle.

Ziņu lente
0