Lietuvas Krievu drāmas teātris atteicies svinēt jubileju

© Foto : Alma PaterLietuvas Krievu drāmas teātris
Lietuvas Krievu drāmas teātris - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Svētku un apsveikuma uzrunu vietā Lietuvas Krievu drāmas teātra vietnē internetā publicēts paziņojums par to, ka teātris 70 gadu jubileju nesvinēs, jo bijis dibināts pēc Maskavas rīkojuma un tā vēsturi pilda radošas neveiksmes.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Lietuvas Krievu drāmas teātris nesvinēs savu 70. jubileju, jo, pēc teātra administrācijas domām, svētkiem nav iemesla.

Teātra vietnē publicēta vēstule, ko sacerējuši teātra literāti. Tajā apgalvots, ka pēc rūpīgas vēsturisko materiālu un arhīva dokumentu izpētes teātra darbinieki nav konstatējuši nekādu iemeslu svinībām.

Проект Дома Москвы в Вильнюсе - Sputnik Latvija
Maskava gatava pabeigt "Maskavas namu" Viļņā uz sava rēķina

Izrādās, Viļņas Krievu drāmas teātris bijis izveidots Maskavā Lietuvas rusifikācijai un ideoloģiskās propagandas izplatīšanai. Tā pienākums bijis apkalpot no Krievijas atbraukušos strādniekus un ierēdņus, kā arī vietējos padomju armijas garnizonus. Tāpēc teātra dibināšanu neesot iespējams uzskatīt par jaunas kultūras un radošās parādības dzimšanu.

Vēl vairāk, pat XIX gs. krievu teātris Lietuvā sācies pēc bēdīgi slavenā ģenerālgubernatora Mihaila Muravjova pavēles. Toreiz Viļņas teātrim bijis stingri pavēlēts spēlēt tikai krievu valodā, slavēt caru un iepotēt paklausību varai.

Ja ticēsim vēstulei, iznāk, ka kaut kas labs teātra vēsturē noticis tikai 1988. gadā, kad daļa krievu kopienas pārstāvju, sapulcējušies teātrī, atbalstīja sabiedriski politisko kustību Sajūdis, kas pieprasīja Lietuvas izstāšanos no PSRS. Sak, tikai tāpēc Lietuvā ir saglabājies vienīgais krievu teātris.

Toties, protams, tagad (tātad, pašreizējā mākslinieciskā vadītāja Jonasa Vaitkusa valdīšanas laikā) teātrī izveidojusies unikāla radošā atmosfēra. Teātrim izdevies pilnvērtīgi integrēties Lietuvas kopējā kultūras panorāmā, teātra publikas apziņā, kļūt par viņu garīgās ikdienas daļu. Par to teātri jāuzlavē, bet visa tā iepriekšējā vēsture jāuzskata par "maldīšanos labirintos".

Ziņu lente
0