Bez Krievijas naftas tranzīta Baltija zaudēs miljardu eiro

© Foto : pixabayГрузовой порт в Риге
Грузовой порт в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar Igaunijas ostu pārskatiem, Krievijas atteikuma dēļ izmantot Baltijas ostas, jēlnaftas un naftas produktu tranzīta apjoms 2015. gadā samazinājās par 5,8 miljoniem tonnu, rezultātā Igaunija zaudējusi vairāk nekā 9,5 miljonus eiro.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Gadījumā, ja 2018. gadā Krievija pārtrauks naftas eksportu cauri Lietuvu, Latviju un Igauniju un pārorientēsies uz savām ostām, Baltijas valstis zaudēs vairāk nekā 1 miljardu eiro pastāvīgas peļņas, raksta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RT. Piektdien Latvijas parlamenta sēdē tika pārrunāta iespēja samazināt ostu zaudējumus.

Грузовой порт в Риге - Sputnik Latvija
Latvijas tranzīta traģēdija, jeb Krievija ir neaizstājama

Iepriekš uzņēmuma "Transņeft" vadītājs Nikolajs Tokarevs paziņoja, ka līdz 2018. gadam kravas plūsmas tiks pārorienētas plūsmas no Rīgas un Ventspils uz Ustjlugu un Primorsku, kā arī Novorossijsku – ostu Melnajā jūrā.

Latvija pirmā cietīs no šiem jauninājumiem: Ventspils un Rīgas ostas tradicionāli piedalījās Krievijas naftas eksportā. Rīgas ostas preses dienestā informēja, ka nākotnē tai nāksies pārorientēties uz Āzijas tirgu, īpaši Ķīnas.

"Īstermiņā (1-2 mēneši. — Red.) zaudējumi, pēc sākotnējām aplēsēm, varētu sastādīt no 40,6 miljoniem  līdz 57,2 miljoniem eiro,"— informēja resorā.

Baltijā ir izvietotas sešas lielās ostās. Gada laikā viena osta var zaudēt apmēram 300 miljonus eiro — kopumā vairāk nekā 1 miljards eiro.

Погрузочный терминал Рижского свободного порта - Sputnik Latvija
Latvija pauž rūpes par Krievijas naftas tranzīta aizstāšanas iespējām

Saskaņā ar Rīgas brīvostas preses dienesta datiem, kopš 2016. gada caur ostu tika eksportēts aptuveni 10,1 milj. tonnu naftas produktu, — tikai Krievijas naftas apjoms sasniedzis 6,5 milj. tonnu. Turklāt kopš 2010. gada pakāpeniski krities kravu apgrozījums caur citām ostām, tai skaitā Igaunijas.

Kā teikts oficiālā Igaunijas ostas pārskatā, Krievijas pakāpeniska atteikšanās dēļ izmantot Baltijas ostas, naftas un naftas produktu tranzīta apjoms 2015. gadā samazinājās par 5,8 miljoniem tonnām. Rezultātā Igaunija zaudējusi vairāk nekā 9,5 miljonus eiro.

Ostas vadība atteicās komentēt, gaidīto zaudējumu apjomu, paskaidrojot, ka šī esot slepena informācija.

Ziņu lente
0