Baltijas valstis gatavojas Rail Baltica izbūvei

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valstu pārstāvjiem izdevies nonākt pie vienprātīga lēmuma iepirkumu jautājumā dzelzceļa maģistrāles izbūves vajadzībām.

RĪGA, 8. septembris — Sputnik. Vakar Briselē Baltijas valstu pārstāvji vienojās par iepirkumu modeli un atbildības sadalījumu projekta "Rail Baltica" īstenošanā. Satiksmes ministrijas parstāvji paskaidroja, ka šī sēde ir būtisks pagrieziens Baltijas valstu sadarbībā.

Aģentūra LETA informē, ka kopuzņēmuma "RB Rail" padomes sēdē tika apspriests centralizēto iepirkumu jautājums. Puses fiksējušas to prioritāti. Dienas kārtībā bija iekļauti arī jautājumi par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nacionālajiem iepirkumiem, ko uzrauga "RB Rail" un kas tiek veikti pēc "RB Rail" izstrādātajiem principiem.

Sakārtoti iepirkumi

Поезд в Латвии на вокзале - Sputnik Latvija
Rail Baltica: strīdus ceļš

Baltijas valstis vienojušās, ka visi iepirkumi tiks sadalīti trīs grupās — iepirkumi, ko organizēs tikai kopuzņēmums, kopējie iepirkumi, ko īstenos kopuzņēmums, un iepirkumi, ko īstenos nacionālās atbildīgās organizācijas kopuzņēmuma uzraudzībā.

Tikšanās laikā tika panākta vienošanās par to, ka "RB Rail" būs galvenais iepirkumu pārvaldītājs jomās, kas saistītas ar kopējo projekta standartu izstrādi, izpētes darbiem, mārketingu un biznesa attīstību. Tā veidos pamatu turpmākiem lēmumiem par dzelzceļa maģistrāles projektēšanu un būvniecību.

Dzelzceļa konstrukciju, pasažieru un kravas terminālu, kā arī infrastruktūras objektu būvniecības vajadzībām nepieciešamos iepirkumus veiks nacionālās atbildīgās organizācijas ar kopuzņēmuma līdzdalību.

Ar mērķi nodrošināt kvalitātes un atbilstības kontroli "RB Rail" nodrošinās tehniskos, finanšu un juridiskos auditus un pārbaudes, pieprasot visu nepieciešamo informāciju un dokumentāciju.

Visiem iepirkumiem būs vienots standarts, un tie tiks veikt atbilstoši noteikumiem, ko izstrādās "RB Rail" līdz ar vienotu iepirkumu dokumentāciju un piegādātāju kvalifikācijas minimālajām prasībām.

Noteikti termiņi

Rail-Baltica - Sputnik Latvija
Baltijas valstis joprojām dala vēl nesaņemtu Rail Baltica peļņu


Uzraudzības padome vienojās parakstīt vienošanos par projekta "Rail Baltica" finansēšanas un īstenošanas modeli līdz šā gada 30.septembrim.

Padome vienojās viena mēneša laikā sākt profesionālu valdes locekļu personāla atlases procesu Baltijā.

Iepriekš EP Transporta un tūrisma komitejas priekšsēdētājs Mihaels Krāmers brīdināja, ka Baltijas valstis var zaudēt projektam piešķirtos līdzekļus, ja nespēs vienoties par Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" projektu.

Pērn Eiropas Komisija piesķīra 106 miljonus eiro "Rail Baltica" īstenošanai Lietuvā, bet šogad atvēlēts vēl gandrīz 191 miljons eiro.

Ilgu laiku Baltijas valsts nevarēja vienoties par PVN sadali "Rail Baltica" projekta ietvaros. Galīgā vienošanās par finansējuma shēmu līdz šim nav noslegta. Valstīm radušās domstarpības arī par "RB Rail" valdes locekļu iecelšanu amatos.

Ziņu lente
0