Lietuva nopirks vācu bruņutehniku par 386 milj. eiro

© Wikipedia / HeldtБронетранспортёр Boxer
Бронетранспортёр Boxer - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dārgākais pirkums Lietuvas bruņoto spēku vēsturē – 88 modernas vācu bruņumašīnas par 386 miljoniem eiro, kas aizvietos 60. gados būvētos bruņutransportierus.

RĪGA, 23. augusts – Sputnik. Lietuva parakstījusi līgumu par vācu bruņumašīnu Boxer iegādi par 386 milj. eiro. Tas ir dārgākais pirkums Lietuvas bruņoto spēku vēsturē. "Par 385,6 milj. eiro tiks iegādātas 88 riteņu bruņumašīnas, kas izlaistas saskaņā ar Lietuvas Bruņoto spēku prasībām," – žurnālistiem paskaidroja Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks.

Viņš norādīja, ka šo bruņutehniku Lietuvas BS ekspluatēs trīsdesmit gadus.

Sherpa C-23B. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igaunija atteikusies no ASV dāvātajām lidmašīnām

Boxer ir daudzfunkcionālo moduļu sistēmas bruņu transportieru saime, ko veidojuši vācieši sadarbībā ar Nīderlandi. Riteņu bruņumašīnu iespējams aprīkot ar dažādiem ieročiem. Tā paredzēta izmantošanai motorizēto strēlnieku vienībās. Boxer ražošana sākās 2009. gadā.

Kājnieku kaujas mašīnām būs 30 mm lielgabals, prettanku ierocis un ložmetēji. Lietuva nolēmusi iegādāties 84 kājnieku mašīnas un 4 – komandieru bruņumašīnas. Jauno bruņutehniku saņems divi sauszemes spēku bataljoni, kuri sastāda Ātrās reaģēšanas spēku pamatu.

Lietuvas armijas komandieris ģenerālleitnants Jons Vitauts Žuks pavēstīja, ka valsts bruņotie spēki saņems mūsdienīgas mašīnas, kas ražotas sakaņā ar Lietuvas speciālistu prasībām.

Viņš piebilda, ka M113 (ASV bruņutransportieri, kas tika izstrādāti 60. gados), ko pašlaik izmanto Lietuvas armija, tiks izdalīti pa citām armijas daļām.

Pirmās mašīnas nonāks Lietuvā 2017. gada beigās, projekts tiks īstenots pilnībā līdz 2021. gadam.

123 bruņutransportieri, ko Latvijas Aizsardzības ministrija iegādājās Lielbritānijā, izmaksāja 250 miljonus eiro, pie tam paši BTR maksā tikai 40 miljonus eiro, bet pārējie 200 miljoni tiks atvēlēti infrastruktūrai, personāla apmācībai, munīcijas iegādei un tehnikas apkalpošanai.

No otras puses Latvijas NBS iegādātie BTR tika izstrādāti 80. gados, karam ar PSRS. Lietuviešu pirkums ir daudz mūsdienīgāks.

Ziņu lente
0