Lietuvas tramplīns – pirmā bēgļu ģimene devusies uz Zviedriju

© AP Photo / Santi PalaciosБеженцы ждут спасательную шлюпку в Средиземном море
Беженцы ждут спасательную шлюпку в Средиземном море - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nelielais pabalsts un valsts atteikšanās piešķirt bēgļu statusu licis ģimenei no Irākas, kura Viļņā ieradās pirmā, doties tālāk uz Skandināviju labākas dzīves meklējumos.

RĪGA, 7. augusts — Sputnik. Irākiešu ģimene, kura pērnā gada nogalē saņēma iespēju apmesties Lietuvā, nav saņēmusi cerēto palīdzību un nolēmusi bēgt tālāk – viņi ir devušies uz Zviedriju, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Lietuvas medijiem.

Uzraksts telšu nometnē Londona - mans sapnis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas robežsargi: bēgļi Grieķijā nelūdz, bet pieprasa palīdzību

Ši informāciju pavēstīja Eiropas Parlamenta deputāts Petrs Auštrēvičs. "Viņi paskaidroja, ka devušies apmeklēt radus," – viņš stāstīja.

Politiķis piebilda, ka mājā, ko viņš piešķīris pirmās bēgļu ģimenes miteklim, palikušas irākiešu personīgās mantas. "Viņi atsūtīja īsziņu, ka viss esot kārtībā un drīz tiksimies. Taču nezinu, kas notiks tālāk, negribu spekulēt," – teica Auštrēvičs.

Acīmredzot ģimene devusies uz Zviedriju, jo Lietuvā nav saņēmuši solīto bēgļu statusu – šeit sniegta tikai īslaicīga juridiskā palīdzība. Viņi mēģinājuši tiesā apstrīdēt šo statusu, taču saņēmuši atteikumu. Turklāt patvēruma meklētāji sūdzējušies par mazo pabalstu, ar kuru četru cilvēku ģimenei nav iespējams izdzīvot.

"Es uzskatu, ka nevajag dramatizēt situāciju, jo irākiešu ģimene saņēmusi atļauju uz laiku apmesties Lietuvā un var brīvi pārvietoties pa visu Eiropu. Cik man zināms, ģimene devusies apciemot savus tuviniekus vai draugus. Pagaidām viņi neko nav pārkāpuši un var uzturēties citā valstī," – skaidroja Lietuvas iekšlietu ministrs Tomass Žilinskis.

Iepriekš Lietuvas valdība piekrita Briseles ierosinājumam divu gadu laikā uzņemt 1105 bēgļus no Sīrijas, Irākas un Eritrejas. Gada laikā ES programmas ietvaros valstī ieradušies 73 cilvēki.

Jaunie lietuvieši

Sestdien Lietuvā ieradušies vēl 11 bēgļi no Sīrijas, kuri līdz šim dzīvoja nometnē Grieķijā.

"Varu apstiprināt, ka Lietuvā no Grieķijas nogādāti 11 cilvēki," – apliecināja iekšlietu ministra vietnieks Justs Pankauskis.

Мигранты в очереди на поезд - Sputnik Latvija
Bēgļi Lietuvā ātri apguvuši krievu valodu
Viņš norādīja, ka ES bēgļu izmitināšanas programmas ietvaros valstī ieradušās divas ģimenes. Viena no tām ir Sīrijā dzimuši palestīnieši bez pilsonības, tēvs – autobusa šoferis, māte – mājsaimniece un trīs mazgadīgi bērni. Otrā ģimene ir sīrieši no Damaskas. Tēvs ir kravas automašīnas šoferis, māte – friziere un četri dažādu vecumu bērni.

Ģimenes tiks izmitinātas bēgļu centrā Ruklā (Jonavas rajons), līdz saņems Migrācijas departamenta lēmumu par bēgļu statusa piešķiršanu. Pēc tam migranti varēs pārcelties uz jebkuru Lietuvas rajonu un sāks iekārtoties patstāvīgi.

Sešu gadu laikā Sīrijā gājuši bojā vairāk nekā 250 tūkstoši cilvēku, aptuveni 5 miljoni ir pametuši valsti. Eiropa ir saskārusies ar nopietnāko migrācijas krīzi kopš Otrā pasaules kara laikiem, ko izraisījuši virkne bruņotu konfliktu un ekonomiskās grūtības Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas valstīs. ES aģentūra  Frontex informē, ka 2015. gadā Eiropas Savienībā ieradušies 1,8 miljoni migrantu.

Ziņu lente
0