Jenots nenokļūs... Igaunijā

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasЕнот-полоскун
Енот-полоскун - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šonedēļ Igaunijā stājas spēkā ES liegums – valstī aizliegts ievest un pārdot 37 sugu dzīvniekus un augus, kuri apdraud vietējo faunu un floru.

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Svešu floras un faunas pārstāvju iebrukums ES apdraud vietējo vidi. Šī iemesla dēļ ieviests liegums gandrīz četru desmitu sugu dzīvnieku un augu ievešanai, informē Sputnik Igaunija.

Igaunijā noteikumi stājas spēkā šodien. Eiropas dabiskajai videi svešu dzīvnieku un augu saraksts turpmāk tiks papildināts.

"Invazīvu sugu izplatīšanās nav atkarīga no nacionālajām robežām, tāpēc kaitīgo augu un dzīvnieku vienotā saraksta sastādīšana ir attaisnota," – aģentūrai BNS pavēstīja Igaunijas Apkārtējās Vides ministrijas Dabas aizsardzības nodaļas galvenā speciāliste Meriki Linamāgi.

Lielais hadronu kolaideris. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lielo hadronu kolaideri apturējis sīks dzīvnieciņš

Zooveikali Igaunijā ir informēti, tāpēc aizliegto sugu pārstāvju tirdzniecība un ievešana Igaunijas teritorijā nenotiks, Sputnik korespondentam pastāstīja Zooplanet reģionālā direktore Jana Kairiša.

Igaunijai svešo sugu sarakstā atrodama nutrija, jenots, rotans, sarkanausu bruņurupucis, Indijas vārna, Amerikas signālvēzis, pelēkā vāvere, latvāņi un citas sugas.

Invazīvo sugu ietekme uz ekonomiku ir asi sajūtama. Naudas izteiksmē ir grūti novērtēt to nodarītos zaudējumus, taču valda uzskats, ka ES tas sastāda vismaz 12 miljardus eiro gadā.

Veikali, kuros atrodami Igaunijas dabai kaitīgie dzīvnieki un zivis, var tos pārdot līdz 2016. gada beigām, taču jaunu sarakstā iekļauto dzīvnieku un zivju ievešana ir kategoriski aizliegta. Privātīpašumā atrodamos dzīvniekus nāksies izolēt no apkārtējās vides.

ES direktīva nosaka nacionālajām valdībām ieviest kontroles sistēmu un izstrādāt preventīvus pasākumus invazīvo sugu izplatīšanās pārtraukšanai.

Ziņu lente
0