Bēgļi Lietuvā ātri apguvuši krievu valodu

© REUTERS / Marko DjuricaМигранты в очереди на поезд
Мигранты в очереди на поезд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bēgļi no Sīrijas, kuri šogad patvēruma meklējumos ieradās Lietuvā, krievu valodu apguvuši no kaimiņiem pagaidu izmitināšanas centrā, taču lietuviešu valodu vēl nav iemācījušies. Lietuvas IeM vadītājs uzskata, ka jāmaina integrācijas paņēmieni.

RĪGA, 20. jūlijs — Sputnik. Lietuvas iekšlietu ministrs Tomass Žilinskis apmeklēja bēgļu pagaidu izmitināšanas centru Ruklā un konstatēja, ka šie cilvēki jau apguvuši krievu valodu.

"Aizbrauciet uz bēgļu izmitināšanas centru Ruklā un paskatieties. Man radies iespaids, ka mēs vienkārši liekam ķeksīti un izliekamies, ka strādājam, ka mācām atbraukušajiem lietuviešu valodu. Ir nācies dzirdēt, ka bēgļi drīzāk apgūs krievu, nevis lietuviešu valodu. tas ir normāli. Atbraucis ieraudzīju, ka sīrieši dzīvo vienā telpā ar ukraiņiem un baltkrieviem, bērni mācās krieviski un apgūst krievu valodu," – teica Žilinskis nacionālajam radio Ziniu radijas.

Генерал Филип Марк Бридлав - Sputnik Latvija
NATO ģenerālis: bēgļi ir Krievijas ierocis

Viņš piezīmēja, ka bēgļiem, kas ieradušies uz dzīvi Lietuvā "ir jāzina valsts valoda, lai integrētos, atrastu darbu, mācītos un sniegtu savu ieguldījumu mūsu valsts uzplaukumā." 

Ministrs uzskata, ka bēgļu izmitināšanas centrs Ruklā, kur zināmu laiku dzīvo imigranti no citām valstīm, neatbilst integrācijas normām. "Cik zinu, Ruklas pilsētā dzīvo gandrīz 70% asociālu ģimeņu. Kā mēs integrējam cilvēkus? Otrkārt, kāda tur ir nodarbinātība? Man šķiet, šajā jomā ir jādarbojas daudz aktīvāk," – viņš uzsvēra.

Rukla ir neliela pilsēta Jonavas rajonā, kurā dzīvo apmēram 2 tūkstoši iedzīvotāju. Miestu ieskauj armijas daļas un Gaižiūnu poligons. Patiešām, nav saprotams, kur šādos apstākļos varētu strādāt bēgļi. 

Agrāk Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkēvičs paziņoja, ka bēgļiem nav jārada "siltumnīcas apstākļi", lai sekmētu ātrāku integrāciju sabiedrībā. 

Мигранты ожидают регистрации в Берлине - Sputnik Latvija
Latvijā ieradušies jauni bēgļi

Iekšlietu ministrs ir nosūtījis minētos jautājumus Sociālās aizsardzības un darba ministrijai – nodaļai, kas nodarbojas ar bēgļu integrācijas jautājumiem. Viņš atgādināja, ka šogad bēgļu izmitināšanas programmas ietvaros Lietuvā ieradušies 39 bēgļi no Grieķijas, Turcijas un Itālijas. Pašlaik Lietuvā dzīvo 4 tūkstoši trešo valstu pilsoņu. 

Iepriekš Lietuvas valdība piekrita Briseles ierosinājumam divu gadu laikā uzņemt 1,105 tūkstošus bēgļu no Sīrijas, Irākas un Eritrejas. Eiropa pārdzīvo lielāko migrācijas krīzi kopš Otrā pasaules kara laikiem. To izraisījuši bruņotie konflikti un ekonomiskās problēmas Tuvo Austrumu valstīs un Ziemeļāfrikā. ES aģentūra Frontex vēsta, ka 2015. gadā Eiropas Savienībā ieradās 1,8 miljoni migrantu.

Ziņu lente
0